Фітотерапія: плюси і мінуси

Лікування травами в нашій місцевості поширене з давніх років. Наші предки збирали трави для зцілення безлічі хвороб. До сих пір фітотерапія є альтернативним лікуванням, яке не визнане традиційною медициною. Але часто при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, серцево-судинних порушеннях, зубного болю і багатьох інших негараздів зі здоров’ям ми шукаємо порятунку в лікувальних травах.

Щоб лікування травами було ефективним, слід знати плюси і мінуси такої терапії.

Плюси фітотерапії

  • Побічні ефекти виникають у рідкісних випадках. Трави добре переносяться організмом, якщо приймати їх правильно і за призначенням.

  • Трави ефективні при тривалому лікуванні хронічних недуг, в той час як медичні препарати можна приймати лише певними курсами.

  • Травами можна лікувати дітей, так як у них низький поріг непереносимості та алергічних реакцій. Якщо таблетки дати не можна, а малюкові потрібна допомога, допомагають легкі настої і відвари.

  • Трави діють більш м’яко і не викликають звикання. Плюсом є і те, що вартість їх набагато нижче, ніж у препаратів.

Мінуси фітотерапії

  • Є захворювання, з якими фітотерапії не впоратися: інфаркт, інсульт, переломи або вроджені аномалії. Трави доречні на стадії реабілітації.

  • Безконтрольне застосування. Багато хто використовує фітотерапію без консультацій фахівців. Але це ризиковано, тому що неправильне дозування може призвести до зворотного ефекту і навіть викликати отруєння.

  • Самостійний збір трав також небезпечний. Для цього потрібен великий досвід, знати, які рослини де і коли збирати. Крім того, рослини повинні пройти відповідну обробку перед вживанням.

  • Не всі трави можуть взаємодіяти з традиційною фармакологією. Багато трави можуть послаблювати або посилювати медикаментозний ефект ліків, тому завжди треба консультуватися з лікарем.

Фітотерапія, хоч і передбачає лікування травами, але це все-таки терапія, а тому ставитися до неї слід відповідно.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.