Що впливає на розвиток мовлення дитини?

Всі батьки бажають, щоб їх малюк почав рано говорити. Для розвитку мовлення дитини важливо багато факторів.

Перший фактор

В першу чергу, необхідний емоційний зв’язок з батьками. Якщо дитина відчуває, що вона любима і захищена, то в більшості випадків вона добре розмовляє. Але занадто жорстке виховання, безліч заборон – шлях до замкнутості дитини, коли у неї буде відсутнє бажання розмовляти.

Другий фактор

Другий фактор – постійне прагнення та потреба дитини до спілкування. Ще навіть не вміючи розмовляти, дитина шукає спілкування, перш за все, з мамою. Завдання батьків – підтримувати розмову з дитиною, щось пояснювати, розповідати, ділитися думками. При цьому варто запам’ятати, що діти схильні до копіювання фраз і моделей спілкування батьків, а тому слід обдумано спілкуватися, ні в якому разі не сюсюкаючи.

Третій фактор

Важливий фактор у розвитку мовлення – розвиток дрібної моторики. Багато логопедів і педіатрів ставлять цей фактор на перше місце. Вони радять розвивати дрібну моторику буквально з народження малюка, граючи в пальчикові ігри. Хоча багато батьків згадують про це ближче до року. Існує безліч ігор на розвиток моторики. В першу чергу, слід використовувати предмети і матеріали, цікаві дитині в сучасний період розвитку. Корисні ігри з різними крупами. Спробуйте зсипати в каструлю, наприклад, квасолю і горох, дайте дитині поворушити там ручками, перекладати горошини і квасолини в різні скляночки.

Рекомендації

Дозвольте дитині перекладати дрібні палички в коробочку, катати горішки долонями, грати вузликами на мотузці. Фантазія підкаже вам безліч всаріантів подібних ігор. Але не забувайте наглядати за малюком під час таких ігор, так як в його владі виявляться дрібні предмети, які він може захотіти і спробувати на смак.

Дуже корисне ліплення – з пластиліну, глини, тіста. Також грайте разом в пірамідки, кубики, сортери.

Чим більше батьки грають з дитиною, тим частіше використовують розвиваючі ігри, а значить, більше спілкуються, звертаючи увагу на навколишні предмети. А це високий шанс, що дитина швидко і добре заговорить. У той же час завжди треба робити знижку на спадковий фактор.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.