Навіщо людині внутрішній голос?

Ви помічаєте, що часто розмовляєте самі з собою? Фахівці кажуть, що це зовсім непогано. На думку психологів, внутрішній голос допомагає нам впоратися з собою і приймати правильні рішення.

Походження внутрішнього голосу

Внутрішній голос, або інтуїція, є внутрішнім передчуттям тих чи інших подій. Вірити йому чи ні, прислухатися чи ні, кожен вирішує сам для себе. У кожного в житті бували випадки, коли людина отримувала відповідь на питання у вигляді внутрішніх імпульсів або як пряму вказівку робити або не робити.

Внутрішній голос необхідний нам для контролю імпульсивної поведінки. Людина постійно дає собі команди, щоб контролювати себе. Наприклад, перестати їсти, якщо шлунок вже наситився, або продовжувати бігти всупереч втоми, або поступитися в суперечці, навіть при усвідомленні помилки опонента. Тобто внутрішній голос – це наш помічник.

Результати дослідження

Вчені провели дослідження, в ході якого просили волонтерів натискати або не натискувати кнопку, коли на екрані з’являлися певні зображення. Таке натискання кнопки в даному випадку є імпульсивною реакцією. На наступному етапі дослідники заблокували можливість використання внутрішнього голосу, попросивши волонтерів під час дослідження повторювати одне й теж саме слово, але так, щоб вони не могли розмовляти самі з собою. Виявилося, що люди вчиняли більш імпульсивно, коли їх внутрішній голос був заблокований. Тобто, не маючи можливості проговорити команду самому собі, вони до певної міри втрачали здатність самоконтролю.

Кожна людина веде сама з собою внутрішній діалог, але до сих пір вчені не знали, для чого це потрібно. Дослідження показало, що розмови самі з собою за допомогою внутрішнього голосу допомагають контролювати свої дії і запобігають імпульсивним рішенням.

Ви знаєте, чому великі бізнесмени, вчені та імператори часто наперекір всьому вчиняли нелогічно з точки зору поточного моменту? Вони спиралися не лише на фактичну сторону справи! Великими вони ставали завдяки тому, що прислухалися до свого внутрішнього голосу!

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.