Як організувати прогулянку з новонародженим?

Кожна мама відразу після виписки з пологового будинку задається питанням: коли можна гуляти з малюком? Свіже повітря – це запорука здоров’я. Але чи можна виходити на вулицю з щойно народженим малюком або все-таки краще почекати з цим? І наскільки тривалими можуть бути перші прогулянки? Як одягнути малюка?

Як скоро виносити новонародженого на вулицю, залежить від пори року. Якщо щастя появи малюка сталося взимку, то в сильні морози краще не поспішати з прогулянками. Рекомендується почекати, поки він досягне двотижневого віку.

Якщо ж малюк народився влітку, то можна вирушати на вулицю відразу після виписки, вранці або ввечері, коли не дуже жарко. Завжди пам’ятайте, що перші два тижні – період адаптації новонародженого до навколишнього середовища, тому все треба робити поступово.

Коли малюкові виповниться 6 місяців, його можна пересадити в прогулянкову коляску, яка набагато легше і більш маневрена. І мамі простіше, і малюкові приємніше споглядати зовнішній світ.

Що стосується тривалості прогулянки в перші дні, то «зимовим» малюкам вистачить і десяти хвилин на свіжому повітрі. При цьому кожен день прогулянку можна збільшувати на п’ять хвилин.

Важливо враховувати наступні правила:

– при температурі повітря – 5 °С і вище прогулянка повинна триває не більше години,

– якщо на вулиці від -15 до -5 °С – не більше півгодини,

– якщо мороз опустився нижче -15 °С, краще залишатися вдома і просто провітрити кімнату.

І ще кілька корисних порад для приємних прогулянок з малюком.

1. Взимку вирушайте на прогулянку після годування. На ситий шлунок дитині буде тепліше.

2. Якщо прогулянка передбачається тривала, заздалегідь потурбуйтеся про те, щоб дитині було тепло. З собою про всяк випадок візьміть воду і запас годування, раптом він зголодніє. Якщо ваш малюк на штучному вигодовуванні, візьміть окремо суху суміш і краще зробіть свіжу перед самим вживанням.

3. У дощ краще не виходити на прогулянку. Хоч сучасні коляски і забезпечені дощовиками, але крім вологи дитині може пошкодити парниковий ефект. Дощовик використовуйте, щоб в разі раптового дощу швидше дістатися додому.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.