Чому важливе почуття самоповаги для дитини?

Почуття власної гідності і самоповаги надзвичайно важливі не просто для досягнення успіху, але і для комфортного існування в суспільстві. А навчати цим якостям повинні батьки своїх дітей з раннього дитинства.

Що таке самоповага?

Це ступінь, в якій людина любить і поважає себе за те, ким вона є. Звичайно, розвинути це відчуття можна в будь-який період життя, але краще починати з дитячих років, коли становлення особистості ще знаходиться в процесі розвитку.

Є фахівці, які вважають, що самооцінка подібна шансу. Є діти, що народжуються з високим почуттям власної гідності, але багато таких, які потребують постійного його розвитку. Деякі стверджують, що якщо у батьків висока самооцінка, то найбільш імовірно, що і дитина у них народиться з високим почуттям самоповаги. Але закладено це генетично або все залежить від випадку, ніхто не може сказати напевно.

Але якщо з народження самооцінка дитини страждає, це не означає, що з цим нічого не можна вдіяти. Розвивати почуття власної гідності можна в будь-який час. У цьому велику роль відіграє оточення.

Фактори побудови самооцінки

Життя складається з безлічі факторів, які можуть як підняти самооцінку, так і знизити. Головним фактором є батьківська практика, особливо для зростаючої дитини. Велике значення має те, як наші батьки ставляться до нас, це визначає те, як ми самі ставимося до себе, поки ми ростемо і як ми дозволяємо іншим людям ставитися до нас.

Наступний фактор – вплив соціальних груп, з якими людина стикається протягом усього життя. Так, позитивний досвід спілкування збільшить самооцінку на відміну від травмуючих подій, які знижують почуття самоповаги.

Ще одним фактором є люди, яких ми вибираємо в друзі. Якщо вони ставляться до нас з повагою, допомагають розвиватися і збільшувати почуття власної гідності, то все буде в порядку з самооцінкою

Якщо навчити людину з дитинства оточувати себе людьми, які підтримують її таланти і здібності, вірять в неї, то це позитивно вплине на впевненість в собі.

Істотним фактором при розвитку самоповаги є виконувані нами дії. Наприклад, якщо в інституті ми вивчаємо професію, яка нам не подобається, це неодмінно негативно позначиться на самооцінці. І навпаки.

Якщо людина займається тим, що їй подобається, вона стає ентузіастом, докладає максимум зусиль для досягнення результату. А це призводить до успіху і відчуття задоволення життям! Подбайте про те, щоб ваші діти виросли з почуттям самоповаги і власної гідності! Це зробить щасливими не тільки їх, але і вас!

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.