Чи можна їсти мед натщесерце?

Люди, обізнані про користь меду, намагаються вживати його регулярно. Досить поглянути на склад меду, щоб зрозуміти, – це безцінний дар людині від самої природи. Але щоб мед міг проявити всі свої корисні властивості на організм, треба знати, як його правильно вживати.

Руйнуємо міф щодо вживання меду вранці натщесерце

Багато хто вважає, що найкорисніший прийом меду – вранці натщесерце. Саме так, мовляв, розкриваються всі його цінні якості. Насправді, при нормальній кислотності шлунка мед можна їсти в будь-який час. Якщо кислотність знижена – за 10-15 хвилин до їжі, запиваючи холодною водою, щоб шлунок був в тонусі. Якщо ж кислотність підвищена, мед краще вживати через 1-2 години після прийому їжі, запиваючи теплою водою.

Деякі люди приймають мед натщесерце, як ліки. Це категорично не рекомендується робити. Адже мед містить велику кількість глюкози, яка дратує внутрішні острівці підшлункової залози, а це може сприяти розвитку цукрового діабету. Крім того, мед висококалорійний, в 100 г меду – більше 320 ккал. Тому ті, хто має зайву вагу або схильність до ожиріння, повинні обмежувати себе у вживанні натурального бджолиного продукту.

У дітей і дорослих мед може викликати алергію та розлади шлунку. Дітей до року категорично забороняється їм годувати, а після року – маленькими дозами (менше 0,5 чайної ложечки на день), розділивши на 2-3 прийоми.

Хворим на цукровий діабет мед також може принести шкоду. Таким людям слід вживати не більше 1 ч. ложки на добу.

До речі, мед, як і інші продукти, має терміни придатності – всього один рік. Після цього терміну він втрачає свої корисні і антимікробні властивості. На 10-20% зменшується кількість глюкози, фруктози, вітамінів В1, В2 і С, зате збільшується кількість сахарози.

А чи знаєте ви, що для збереження свіжої риби тривалий час наші предки обмазували її медом? Навіть влітку риба не псувалася.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.