У чому небезпека рафінованої олії?

Дієтологи все більше закликають людей використовувати в приготуванні страв рослинне масло. Але як бути впевненим у натуральності та користі продукту?

Насправді виробництво рослинної олії – величезний бізнес, масштаби якого вимагають швидкої віддачі при мінімальних витратах. Тобто сучасні виробники змушені використовувати технології, що дозволяють в найкоротші терміни отримати кінцевий продукт. Так і виходить, але при цьому страждає цінність і корисність. У підсумку виходить не просто даремний, але і вкрай шкідливий для людини продукт. Але який сенс вживати таке масло?

Етапи

Як виготовляється рослинне масло? На першому етапі – екстракція за допомогою нафтохімічного розчинника, потім намагаються цей розчинник випарувати, але не можна бути впевненим, що він видаляється до кінця. При цьому гексан (він же розчинник), дуже токсичний.

На наступному етапі відбувається рафінація – видалення смолистих і клейких речовин. У процесі гідратації видаляється лецитин, хлорофіл, вітамін Е і мінерали. Загалом, все найважливіше для нашого організму, заради чого це масло і виробляється.

На цьому «очищення» на закінчується. Далі для остаточного відділення важливих поживних речовин, що є небажаними, на думку виробника, в масло додають лужний розчин, а для знебарвлення – діатомову землю (складова часто динаміту). Потім діатоміт фільтрується від масла разом з каротином, хлорофілом і іншими поживними речовинами, які залишилися.

Наступний етап – дезодорування при температурі 230 градусів. Шляхом охолодження потім масло очищають від фракції. На виході виходить продукт, позбавлений усього, чим його наділила природа – запаху, кольору, смаку, без будь-якої поживної цінності для організму.

Найнебезпечніше в такому «очищенні» – ломка і перекручення молекул жирних кислот, що призводить до створення трансжирів. У рафінованій олії 25% трансжирів! Але таких речовин не існує в природі, а тому організм не знає, як з ними справлятися і виводити їх назовні. З роками вони накопичуються і створюють такі проблеми як стрес, атеросклероз, хвороби серця, рак, гормональні збої і т. п.

Слід розуміти і те, що смаження на рослинному маслі кардинально змінює його склад. В розжареній сковороді в олії утворюються канцерогенні речовини, а тому говорити про біологічної цінності продукту не доводиться. Жир моментально усмоктується і передає канцерогени продукту – котлеті, картоплі, оладкам і т..д.

А тепер подумайте, чи можна рафіновану олію застосовувати для здорового харчування?

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.