Чим сперматозоїди різняться один від одного?

Порівнявши геноми звичайних клітин і сперматозоїдів, вчені зробили цікаве відкриття.

Не секрет, що людський геном секвенували ще десятиліття тому. Як відомо, людина має 23 пари хромосом, але у статевих клітин всі хромосоми без пари, тобто і сперматозоїд, і яйцеклітина мають просто по 23 хромосоми.

Дочірні клітини отримують від статевих гомологічні хромосоми. Так, обидві хромосоми містять ген кольору очей, але одна з них буде містити аллель карого кольору, інша – зеленого. При цьому гомологічні хромосоми зазнають рекомбінацію, тобто обмінюються ділянками ДНК. У процесі рекомбінації хромосоми розподіляються по яйцеклітинам і сперматозоїдам, а далі з’єднуються випадковим чином в заплідненому яйці. Цим і пояснюється величезна різноманітність одержаних таким чином геномів, а значить, і збільшуються шанси виживання видів.

Висновки

Це говорить про те, що сперматозоїди по їх геному повинні сильно відрізнятися від інших клітин тіла. Вчені Стенфорда провели експеримент за участю 40-річного чоловіка, що має здорове потомство і здорові сперматозоїди. Вчені секвенували геноми 91 сперматозоїда. Отримані послідовності порівняли з ДНК звичайних клітин людини.

У результаті вчені побачили величезну різноманітність геномів сперматозоїдів. У середньому рекомбінація ДНК для одного сперматозоїда здійснювалася 23 рази, а для деяких з них це значення було набагато більше. Аналогічним чином йдуть справи з мутаціями. Так, при дозріванні два сперматозоїди взагалі позбулися хромосоми. Одні мутації були сприятливими, інші, навпаки, могли призвести до загибелі ембріона в разі з’єднання такого «бракованого» сперматозоїда з яйцеклітиною.

Треба відзначити, що ніяких аномалій у дітей випробуваного не відзначалося, а сперма його була здоровою. Це говорить про те, що навіть з абсолютно здоровим родоводом у людини є шанс народити дітей з генетичними відхиленнями.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.