Хто сильніший: людський мозок або комп’ютер?

Кажуть, що мозок людини сильніше комп’ютера. Але як можна оцінити продуктивність людського мозку?

Фахівці Афінського національного університету зуміли визначити обсяг можливостей мозку за допомогою функціональної магнітно-резонансної томографії. Дослідження полягало в аналізі виконання простих зорово-моторних проб, загалом було задіяно близько 50 незалежних процесів одночасно.

Результати експерименту

Експеримент показав, що наш мозок може виконувати відразу кілька завдань. Вчені поставили мету підрахувати, яка точне число незалежних процесів може підтримувати мозок. Технологія МРТ дозволяє візуалізувати активність різних ділянок мозку за рахунок насичення їх киснем. При цьому мозок умовно розбивається на ділянки обсягом приблизно 5 куб.мм. Ось і виходить у нас в мозку своєрідна тривимірна сітка мозкової активності.

Виділити в цій складній схемі незалежні процеси – завдання непросте. Для цього був використаний стандартний метод статистичної обробки, або незалежний факторний аналіз. Спочатку метод був застосований на штучно змодельованій МРТ-картинці, а потім з реальними 9 випробуваними.

Під час томографії учасники виконували два види простих завдань. Перше – стандартна зорово-моторна дія, коли потрібно виконати якусь дію в залежності від зорового стимулу. Завдання полягало в тому, що перед випробуваним на екрані в будь-якій його частині з’являлася червона або зелена коробка. При появі червоної коробки, випробовуваний повинен був вказати на неї вказівним пальцем правої руки, при зеленій – пальцем лівої руки. Завдання ускладнювалось, коли розташування коробки і рука не збігалися.

Висновки

Обробивши всі вимірювання, вчені прийшли до висновку, що в момент виконання завдання в головному мозку було активно одночасно близько 50 незалежних процесів. При виконанні другого завдання на розпізнання предметів і віднесення їх до певної категорії, активних процесів було відзначено менше.

Вчені говорять, що це число далеко не максимум, але навіть воно на порядок вище того, на що здатні сучасні комп’ютери.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.