6 порад, як правильно скаржитися

Як часто ви скаржитеся на життя? Кожній людині з різним ступенем регулярності доводитися жалітися на життєві негаразди друзям, знайомим, близьким, а, буває, і зовсім чужим людям. Але вчені попереджають: збираючись жалітися, правильно підбирайте слова. Не завжди висловлена скарга допоможе відчути себе краще.

Отже, фахівці прийшли до висновку, що при бажанні поскаржитися, не можна нити і скиглити, цим ви тільки нашкодите собі.

Співробітники Стенфордського Університету прийшли до висновку, що навіть півгодини щоденних скарг шкодять мозку. При цьому негатив впливає як на того, хто скаржиться, так і на слухача. Дослідження показали, що негатив погано впливає на нейрони гіпокампу – частина мозку, що виконує когнітивну функцію, відповідальну за вирішення завдань.

Крім того, регулярні скарги на життя призводять до того, що людина звикає до такої поведінки. Якщо ж у вашому оточенні багато скигліїв, не виключено, що ви швидко поповните їхні ряди.

Як виявилося, звичка жалітися збільшує кількість кортизолу (гормону стресу) в крові. Вчені стверджують, що кожного разу, коли нам хочеться нарікати на долю, ми ще більше заганяємо себе в стресовий стан, чим загострюємо ситуацію ще в багато разів.

Вчені радять скаржитися правильно, щоб отримати результат. Доктор філософії Гай Вінч, автор книги «Скрипуче колесо», радить вибирати правильний підхід до скарг, це допоможе не просто знайти рішення, але також заспокоїть людину, налагодить взаємини.

Що він рекомендує?

1. У скарги повинна бути мета

Якщо ви хочете на когось поскаржитися, не робіть цього, поки не зрозумієте, чого домагаєтеся. На думку вченого, визначення мети має дві переваги. В першу чергу, це допомагає заспокоїтися: адже чим більше ми думаємо про цілі, тим швидше витрачаємо наші і без того обмежені інтелектуальні ресурси, а тому тим менше дров наламаємо. А, по-друге, чітка мета дасть можливість співрозмовнику допомогти вам.

2. Почніть з позитивного

Перш ніж спантеличитися проблемою, усвідомте, що результат може бути позитивним. Адже скарга прирівнюється до звинувачення, тому у ваших силах зробити так, щоб опонент допоміг вам, але не огризався у відповідь. Почніть з позитиву, і тоді людина побачить вашу лояльність і зацікавленість у спільному вирішенні проблеми. Крім того, таким способом ви обеззброїте опонента, і він буде уважно вас слухати.

3. Не обсмоктувати деталі

Якщо проблема носить тривалий характер, ведіть дискусію на основі останніх подій, не занурюйтесь в дрібні деталі, відкиньте емоції.

4. Починаючи з позитиву, ним же і закінчуйте

Якщо ви налаштовані позитивно, то співрозмовник відчує це, він буде більш розташований до вас і сам проявить ініціативу, щоб допомогти вам.

5. Враховуйте, кому ви скаржитеся

Якщо ви хочете поскаржитися на компанію, пам’ятайте, що ваш співрозмовник не має до продукції або послуг ніякого відношення. Скарга – це свого роду прохання про допомогу, тому висловлюйте її ввічливо. Хоч це і непросто, адже в цей момент вам хочеться бути агресивним, а не милим. Але якщо ви не в змозі стримувати емоції, то хоча б усвідомте це, повідомте опонентові, що не маєте претензій особисто до нього.

6. Відпустіть і забудьте

Який би не був результат скарги, будьте готові відпустити ситуацію, замість того, щоб зациклюватися на ній. Адже незначні дратівливі чинники можуть зашкодити нашому ментальному здоров’ю. Навчіться «емоційної гігієні» – якщо ви самі віддасте перевагу тим речам, які вас турбують, то в підсумку будете почувати себе жертвою. Але якщо ви будете схилятися до того, що робить вас сильніше, то будете підвищувати свій рівень самоповаги.

Поспостерігайте над своїми звичками скаржитися, це дасть вам уявлення про вашу емоційну спроможність.