Які овочі можуть замінити м’ясо?

Як правило, будь-яка дієта передбачає обмеження м’яса в раціоні. Але так як м’ясо є основним джерелом білка, відмова від нього може позначитися на здоров’ї. У той же час дієтологи стверджують, що деякі овочі містять багато білка.

Овочі з вмістом білка – унікальна рослинна заміна м’яса. Але треба пам’ятати, що в м’ясі містяться незамінні амінокислоти, тому ставати вегетаріанцем не варто. При регулярному вживанні в їжу овочів, які містять білок, можна все-таки значно знизити вживання м’яса. Особливо це корисно для тих, хто дотримується дієти заради зниження ваги.

Овочі, що містять білок в буквальному сенсі омолоджують організм.

Наводимо список овочів, які наповнять ваш організм енергією і допоможуть зберегти міцне здоров’я.

1. Горох

Цей зелений овоч – ідеальне джерело білка. Багато його додають у салати і супи. Крім доповнення смаку, він ще й прикрашає страви. Горошок – один з найдоступніших рослинних білків в природі. Якщо хочете збагатити свій раціон білками, додавайте у страви жменю гороху.

2. Капуста

Без капусти взагалі складно собі уявити дієту. Цей суперпродукт містить противиразковий вітамін U, а також корисну клітковину, вітаміни і багато білка.

3. Шпинат

Шпинат містить корисні для очей антиоксиданти – лютеїн і зеаксантин. Але цей овоч також є відмінним джерелом білка. Шпинат – природні полівітаміни і рослинний білок.

4. Брокколі

Численні дослідження показали, що регулярне вживання брокколі захищає від багатьох видів раку. Цей овоч також багатий клітковиною, антиоксидантами, мінералами і білками. Брокколі можна вживати в сирому, відвареному, запеченому вигляді як основне або додаткове блюдо.

5. Пророщена пшениця

Користь пророщених зерен пшениці давно відома. Пророщені зерна багаті хлорофілом, вітамінами, мінералами і білками. До речі, пророщені зерна можуть стати смачним і барвистим доповненням до салатів, бутербродів і супів. Корисно і смачно змішати кілька видів пророщених зерен – це буде божевільний білковий мікс.

6. Гриби

Гриби з твердою текстурою застосовують для приготування смачних і корисних страв. Грибні білки схожі на м’ясні. Їх смачно готувати на гарячому грилі, поливаючи оливковою олією. Коли вони будуть готові, присипте їх зверху подрібненим часником або петрушкою. Особливо добре це блюдо поєднується з яєчнею.

7. Брюссельська капуста

Цей овоч містить не тільки багато клітковини, а й білка. Її можна підсмажить, підсолити, а зверху присипати тертим соком.

8. Артишоки

Ще в Давньому Римі артишоки дарували воїнам відчуття ситості і сприяли швидкому відновленню сил. Ситні артишоки можуть виступати навіть в якості основної страви.

9. Кукурудза

Крім клітковини і вуглеводів, кукурудза багата білком. Кукурудзу можна вживати як у відварному вигляді, так вона може бути законсервована і заморожена для міжсезоння.

Великий плюс овочів, що містять білки, у тому, що вони можуть вживатися і влітку, і взимку, тому що зберігають свої властивості як в замороженому, так і в консервованому вигляді.