Подагра – розплата за любов до газованої води і апельсинового соку

Жінки, які у великих кількостях вживають апельсиновий сік і газовану воду, більш схильні до розвитку подагри. Таке відкриття нещодавно зробили вчені після проведення низки аналізів.

Подагра – різновид артриту, викликаний надходженням надмірної кількості сечової кислоти в кров. Дослідження показало, що у жінок, що випивали по дві і більше порцій цих напоїв в день, ризик подагри збільшувався двоє, в порівнянні з тими, які пили апельсиновий сік і газовану воду всього кілька разів на місяць.

Це перший аналіз, що зв’язав солодкі напої і фруктові соки з розвитком подагри у жінок. Раніше подібні дослідження виявляли подібний зв’язок лише у чоловіків.

Подагру провокує високий рівень сечової кислоти в крові, яка кристалізується навколо суглобів, викликаючи запалення, пухлини і біль. Найбільше на розвиток подагри впливає вживання в їжу м’яса органів (печінки, нирок, легень), а також спаржі і грибів. Тепер вчені встановили, що фруктоза також збільшує рівень сечової кислоти в крові.

Подагра не відноситься до надто поширених захворювань, але за останні 20 років американські медики відзначили почастішання випадків, що тепер пов’язують з активним вживанням людьми в цей період газованих і інших напоїв, підсолоджених фруктозою.

Таким чином, дослідники рекомендують зменшити вживання фруктози, щоб запобігти розвитку подагри.