Як не допустити шраму на місці рани?

Складно знайти серед людей того, у кого за все життя не залишилося жодного шраму. І якщо чоловіки ставляться до такої вади спокійно, адже шрами прикрашають чоловіків, то прекрасна стать прагне уникнути долі Гаррі Поттера.

Що таке шрам?

Шрам являє собою щільне утворення з сполучної тканини і з’являється на місці отриманих травм. Так як ділянка шкіри була пошкоджена і шкіра на ній неповноцінна, то на шрамах немає волосяних фолікулів і потових залоз.

Але чому в одних випадках після травм шрами залишаються, а в інших – ні? Вся справа в місці і характері появи шраму, а також в глибині. Так, якщо пошкоджена тонка шкіра, наприклад, в області очей або передпліччі, то й слід буде тонким і непомітніше зростеться. Чим довше затягується рана, тим більш імовірно, що шрам буде помітний. Якщо рана тонка з рівними краями, то вона акуратно затягнеться і слід буде майже непомітним, але рвана рана із запаленням явно залишить рубець.

Який догляд потрібен рані?

Щоб рана не залишила шрам, за нею необхідний правильний догляд. Відразу після пошкодження шкіри рану потрібно промити. Для обробки необхідний антисептик або звичайна чиста і негазована вода. Далі треба зупинити кров, обробивши краї рани перекисом водню і застосувавши пов’язку.

Прискорити процес зрощення рани допоможе лейкопластир, за допомогою якого можна з’єднати краї рани. Але даний метод можна застосовувати лише для не дуже глибокої рани і діяти потрібно з обережністю, краще підійде бактерицидний пластир.

Не рекомендується обробляти рану зеленкою, так як її частинки можуть потрапити під шар нової шкіри, який покриє рану, і тоді на цій ділянці шкірі залишиться темна пляма.

В процесі затягування рани не сколупуйте корочку і стежте, щоб вона була сухою. Якщо ж ви будете насильно відривати корочку, то шрам вам гарантований. Коли рана загоїться, починайте процедури з профілактики. В аптеках можна знайти цілий ряд мазей для профілактики та позбавлення від рубців і шрамів.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.