Яке м’ясо найшкідливіше?

Уявити раціон людина без м’яса досить складно. Прагнення до здоров’я змушує деяких людей переходити на вегетаріанську їжу, але більшість все-таки не збираються відмовляти собі в задоволенні поласувати м’ясом, незважаючи на всі застереження медицини про його шкоду.

Усе м’яо шкідливе?

Дослідники з’ясували, що червоне м’ясо будь-якого виду шкідливо для організму у великих кількостях. Експерти аналізували раціон харчування 110 тисяч осіб протягом 20 років, щоб визначити, наскільки шкідливим є м’ясо для організму людини.

Щоб зрозуміти вплив червоного м’яса на здоров’я, його додавали всього 100 г в порцію. При такому раціоні ризик смерті зростав на 13%. Додаткова же порція м’яса у вигляді бекону підвищувала ризик смерті до 20%.

Але коли м’ясо замінювалося іншими продуктами, ризик смерті знижувався. Так, вживання горіхів замість червоного м’яса знижувало ризик смерті на 19%. Крім того, м’ясо птиці замість червоно знижувало ризик на 14%. Ті ж, хто м’ясо замінив молочними продуктами та бобовими, знизили смертність на 10%, риба – на 7%.

Топ шкідливого м’яса

У той же час найшкідливішим м’ясом вчені назвали смажену курку. Саме цей продукт був причиною спалахів отруєння та захворювань шлунка.

Друге місце в цьому рейтингу медики віддали яловичому фаршу. Далі розташувалися м’ясо індички, свинячий стейк і ковбаса.

Результати дослідження, проведені французькими вченими, показали, що найбільш шкідливе м’ясо – це свинина, баранина і яловичина. При цьому, самою шкідливою для організму є свинина, якщо її порція перевищує 160 г на день. Справа в тому, що в свинині міститься гормон росту, який провокує запалення, набухання тканин. Баранина ж протипоказана людям з артритом і людям похилого віку. Баранина сприяє накопиченню бактерій на кістках, якщо вживати її у великих кількостях.

Проте вчені стверджують, що будь-яке м’ясо в помірних кількостях не завдасть значної шкоди здоров’ю.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.