У чому небезпека судин, які луснули?

Судини, які луснули на ногах, стають неприємним відкриттям, особливо для жінок. І навіть якщо не турбують больові відчуття, поставитися до проблеми треба серйозно.

Судина може лопнути в будь-якій частині ноги: в стегнової, голеностопі, в коліні. Найчастіше ця проблема стосується жінок. Але неприємність в тому, що лопнувшу судину – це не тільки естетичний дискомфорт, але і сигнал про початок варикозної хвороби.

Лопнули капіляри

Якщо лопаються найдрібніші судини – капіляри, розташовані біля поверхні шкіри, то утворюється характерна «сітка». Як правило, ніякого болю при цьому людина не відчуває, ніяких незручностей це не доставляє, крім естетичного дискомфорту. З одного боку, це добре, а з іншого – не дуже, так як відсутність болю призводить до того, що більшість людей намагаються не звертати увагу на лопнули судини, а тому можуть запустити розвиток варикозної хвороби.

Лопнули невеликі вени

Коли лопається невелика вена, утворюється синець. Часто він болить, іноді сильно, особливо при дотику.

Лопнули великі вени

Якщо пошкоджується велика вена, а тим більше артерія, відбувається значне внутрішній крововилив, що вже небезпечно для життя. Основні симптоми – великий синець в місці розриву, сильний безперервний біль, загальна слабкість і блідість шкірних покривів. Ця ситуація критична і вимагає негайно накласти джгут вище місця пошкодження, потерпілого слід якомога швидше доставити в медичний заклад.

Причин ламкості судин багато:

– підвищені навантаження на ноги,
– спадкова схильність,
– нестача вітамінів (особливо С і РР),
– травми, обмороження,
– початок варикозної хвороби і т. п.

У жінок ламкість судин часто виникає через зміни в складі гормонів, які викликає вагітність
або деякі гінекологічні захворювання.

Стінки судин можна зміцнити і зробити більш еластичними за допомогою прийому вітамінів С і РР. Також треба зменшити навантаження на ноги, робити масаж і скипидарні ванни, примочки з настоями календули і ромашки.

Але в будь-якому випадку необхідна консультація лікаря-флеболога і ендокринолога. Жінкам обов’язково треба відвідати ще й гінеколога.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.