Чому буває непритомність під час вагітності?

Чому в очікуванні дитини багато жінок непритомніють? Найчастіше на ранніх термінах вагітності причиною непритомності стає низький артеріальний тиск. Знайомий для багатьох стан: ви сидите і прекрасно себе почуваєте, але варто піднятися – відчуваєте сильне запаморочення і нездужання.

Але непритомність з’являється з певною метою: в мозок потрапляє мало кисню, так як туди погано потрапляє кров. Це і викликає нудоту. Але коли ви лежите, кров легше надходить у важкодоступні місця. Хоч і вельми екстремальний спосіб привести організм в нормальний стан, але зате дієвий.

Що можна зробити жінці, якщо вона відчуває, що може втратити свідомість? Насамперед, не можна чекати, що ви зараз дійсно впадете. Присядьте або приляжте, поклавши голову на руки. Для повного відновлення сил потрібно не менше 50 хвилин, тому не поспішайте. Лежіть спокійно, а після того як встанете, поводьтеся обережно.

Якщо ви побоюєтеся непритомності, дотримуйтесь наступних правил:

– з положення сидячи або лежачи вставайте обережно;
– виробіть звичку спати на лівому боці, щоб в ногах не застоювалася кров;
– якомога менше стійте;
– якщо вже і доводиться стояти, поперемінно напружуйте і розслабляйте м’язи сідниць і ніг, це допомагає розігнати кров;
– уникайте задушливих приміщень, вибирайте кафе і ресторани, де не курять.

Якщо запаморочення і непритомність переслідують вас, необхідна консультація лікаря. Спеціаліст визначить можливу причину нездужань в період вагітності, наприклад, анемія. Якщо ви відчуваєте, що вам погано, при цьому болить поперек і живіт, негайно телефонуйте лікарю, акушерці, в «швидку допомогу».