Чи може у підлітка бути остеоартрит суглобів?

Часто батьки не надають особливої ​​уваги скаргам їх дітей-підлітків на болі в суглобах. Багато хто вважає це цілком звичайним явищем після високої рухливості та активності, наприклад, на тренуванні. Але лікарі попереджають, що такі болі можуть свідчити про розвиток остеоартрозу.

Як правило, дорослі думають, що діти не можуть хворіти такими «старечими» хворобами як артрит або остеоартроз. Однак статистика показує, що кожен третій підліток час від часу стикається з болями в суглобах, які продовжують його турбувати і в зрілості.

Щоб вчасно зупинити підступне захворювання, батьки повинні з’ясувати причини болю і прийняти всі профілактичні заходи для зупинки його поширення.

При остеоартрозі хрящ втрачає здатність пружинити через появу кісткових утворень, які проростають з кістки в хрящ і формують нерухомість суглоба.

Ще десятиліття тому остеоартроз спостерігався в основному у людей похилого віку, але з часом хвороба почала «молодіти» і тепер її симптоми виявляються навіть у підлітків з 12 років. У 80% випадків підлітки генетично схильні до остеоартрозу через протеогліканову недостатність. Протеоглікан – один з компонентів, що забезпечує змащення суглобів.

Остеоартроз розвивається в периферичних суглобах (кистях, стопах), тазостегнових, колінних суглобах, в міжхребцевих дисках і суглобах хребта, особливо шийного і поперекового відділу.

Починається остеоартроз поступово і непомітно. Спочатку уражається один або кілька суглобів. В першу чергу проявляється біль і ранкова скутість. У міру прогресування зменшується обсяг рухів, збільшуються хворобливі відчуття, відчувається тертя в суглобі, уражений суглоб збільшується в об’ємі через наростаюче запалення в ньому.

Якщо ви помітили у своєї дитини подібні симптоми, то в першу чергу необхідно провести діагностику за допомогою рентгена.

Лікарі сходяться на думці, що запобігти розвитку хвороби допоможуть фізичні вправи. Особливо корисно займатися тенісом і плаванням. При виборі професії постарайтеся уникати спеціальностей, пов’язаних з тривалим стоянням на ногах, а також інших малорухомих.