Як запобігти відрижку за столом?

За святковим столом з кожним може статися конфуз з відрижкою, досить який-небудь салатик запити келихом шампанського. Шлунок після такого задоволення починає невблаганно мстити болем, нудотою, печією і вганяє в краску через відрижку.

До речі, для наших предків відрижка була знаком поваги до господаря будинку. Це означало, що він подав хороші частування і гість задоволений. Але в наші дні це не тільки противно, але й соромно.

Як же підстрахуватися, щоб не довелося червоніти за столом?

В процесі їжі ми мимоволі заковтуємо повітря, що і призводить до аерофагії. Також шлунково-кишковий тракт заповнюється газами, що містяться в деяких продуктах і є результатом розпаду їжі. Тобто в шлунку і кишечнику завжди міститься якась кількість газів. Коли їх збирається дуже багато і вони починають тиснути на сфінктер, м’яз, замикаючий вхід в шлунок, виходить відрижка.

Для організму відрижка ніякої небезпеки не представляє, навпаки, якщо гази вчасно не покинуть шлунок, то це викличе неприємності – печію, відчуття розпирання і здуття живота. Але виробляти відрижку на людях все одно не хочеться.

Рекомендація тут одна – уникати факторів, що сприяють накопиченню газів у шлунку.

Щоб уникнути відрижки, постарайтеся не заковтувати повітря під час їжі. Це трапляється, коли за столом людина з жадібністю накидається на їжу або вирішує світові проблеми. Якщо ж ви помітили, що схильні до відрижки, відмовтеся від газованих напоїв і продуктів з високим вмістом повітря (морозиво, суфле, збиті вершки і т.п.) Ще одна корисна рекомендація – не пийте з соломинок, а також з банок і пляшок – це вірний спосіб наковтатися повітря.

Відрижка виникає з причини частих ковтальних рухів, так як в слині міститься багато бульбашок повітря. Щоб навчитися стримувати нескінченні ковтання, час від часу тримайте в роті олівець чи ручку. Буває, що часте ковтання супроводжує глибоки переживання. Заспокоїтися допоможуть трав’яні чаї і легкі седативні препарати, такі як валер’янка.

Народна медицина
пропонує свої рецепти від відрижки. Береться по 2 столові ложки все тієї ж валеріани та листя м’яти, 1 ст. ложка листя полину, 6 ст. ложок трави деревію. Деревій заливають 1 л води і кип’ятять протягом 10 хвилин. Потім цим відваром заливають суміш з інших трав і настоюють півгодини. Приймати 3 склянки на добу.

Ще один ефективний рецепт: по 30 г квіток ромашки і фенхелю змішати, додати 40 г липового цвіту. 2 ст. ложки суміші залити склянкою окропу, потримати на водяній бані, охолодити, процідити, віджати і залити водою, довівши обсяг до 200 мл. Приймати 2-3 рази на день перед їжею по 1/3-1/2 склянки.