6 способів зберегти вітамін С в продуктах

Вітамін С (аскорбінова кислота) – найнеобхідніший для людського організму серед усіх вітамінів. Його добова потреба становить в середньому 80 мг, в той час як потреба в інших вітамінах в сумі становить 20мг.

Вітамін С бере участь більш ніж в 300 біологічних процесах, тому нормальна життєдіяльність організму без нього неможлива.

На жаль, наш організм не здатний самостійно синтезувати вітамін С, а тому необхідно регулярно включати в свій раціон свіжі фрукти, овочі, зелень.

Але навіть якщо ви вирішили постійно вживати продукти, що містять аскорбінову кислоту, навряд чи вам вдасться зберегти її в первісному кількості. Справа в тому, що вітамін С занадто примхливий і під впливом високих температур і повітря він легко руйнується. В результаті його кількість знижується в продуктах як мінімум удвічі, а якщо залишити приготовану страву на наступний день, то про нього можна взагалі забути.

Однак якщо застосовувати кілька простих правил при приготуванні їжі, то цей цінний вітамін можна зберегти у декілька більшій кількості.

Зберігання

1. При чищенні овочів, знімайте якомога більш тонку шкірку, адже вітамін С знаходиться не в середині плоду, а у поверхні. Оптимально відварювати овочі в шкірці.

2. Картоплю, буряк, моркву та інші овочі відварюйте цілком, не розрізаючи на шматочки для швидкого приготування. Велика частина вітамінів виходить під час варіння, а тому бульйон, в якому відварювати овочі, краще не зливати, а готувати на ньому соуси або інші страви.

3. Овочі кладіть в киплячу воду, а не заливайте їх холодною водою. Це допоможе зберегти трохи більше вітаміну С в готовій страві. Не давайте воді сильно кипіти, так як це також сприяє руйнуванню вітаміну. Пам’ятайте, що частина вітаміну С виходить при попередньому замочуванні овочів в холодній воді.

4. Для приготування овочів треба використовувати емальований посуд, а мідна і залізна сприяє руйнуванню вітаміну С.

5. Вітамін С не терпить тривалої термічної обробки, тому готувати потрібно недовго.

6. Зберігати продукти краще в темному і прохолодному місці, так як світло і тепло також сприяють руйнуванню вітаміну С. Найбільш корисними є овочі і фрукти, щойно зняті з грядки. Звичайно, в міських умовах це майже нереально, а тому на ринку потрібно уважно ставитися до вибору овочів і фруктів, а зберігати їх тільки в холодильнику.

В холодну пору року нам взагалі часто доводиться задовольнятися замороженими або сушеними овочами та фруктами, при цьому перевагу краще віддати заморожуванню.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.