Як подолати порушення терморегуляції у дитини?

Для всіх батьків здоров’я їхнього малюка є першорядним у житті. У зв’язку з цим будь-які нездужання дитини викликають хвилювання. Досить часто можна спостерігати постійно підвищену або, навпаки, знижену температуру тіла без будь-яких видимих ​​причин. Застуди немає, аналізи в нормі. Що ж відбувається? Швидше за все, причина в порушенні терморегуляції організму.

Симптоми

Симптоми порушення терморегуляції у дітей, як правило, не надто чітко проявляються. Самі явні з них – постійно висока або постійно низька температура в порівнянні з нормою, і її регулярні коливання у встановлених межах. Крім того, дитина може скаржитися на постійний озноб та запаморочення.

Причини

Фахівці вважають, що головною причиною такої патології є вегетосудинна дистонія або акліматизація до нових умов проживання, а також пошкодження гіпоталамуса.

Діагностика

Якщо протягом тривалого часу ви спостерігаєте у дитини подібні симптоми, то слід звернутися за допомогою до лікаря, а не експериментувати на здоров’ї дитини поради подружок. Вегетосудинна дистонія лікується тільки комплексно, під наглядом кваліфікованого спеціаліста, а курс лікування може бути досить тривалим, аж до декількох років.

Батькам, чия дитина страждає вегетосудинною дистонією, слід відмовитися від розрекламованих препаратів і виключити методи самолікування. Лише фахівець підбере необхідний перелік ліків і призначить терапію в кожному індивідуальному випадку. Батькам же належить навчитися зменшити вплив симптомів хвороби на звичайне життя малюка і попередити подальше прогресування хвороби.

Отже, що можуть зробити батьки?

Кардинально змінити звичне меню дитини: обмежити вживання мучного, солоного і жирного. Якнайбільше давайте дитині продукти, багаті кальцієм, магнієм, калієм, поліненасиченими жирними кислотами – вівсяна каша, горіхи, шипшина, салат, родзинки, курага, соя і т.д.

Режим сну дуже важливий для дитини з вегетосудинною дистонією. Давайте їй відсипатися не менше десяти годин на добу. Якщо телевізор і комп’ютер щільно увійшли в життя вашого чада, то відведіть йому на ці блага цивілізації не більше однієї години на день.

Свіже повітря обов’язкове, а тому щоденні прогулянки повинні становити не менше чотирьох годин.

Діти з порушенням терморегуляції необхідно займатися в зміцнювальних групах здоров’я, вести рухливий спосіб життя, особливо корисні для занять плавання і теніс. Однак не варто вимагати від малюка рекордів, так як максимальна концентрація всіх сил організму може лише підірвати здоров’я.

Корисні для дитини і фізіологічні процедури у вигляді електрофорезу, загартовування і масажу, що відмінно тренує нервову систему та організм в цілому.

В період міжсезоння давайте малюкові полівітамінні комплекси або гомеопатичні препарати, що підтримують імунну систему.

Крім того, батькам дитини з порушеною терморегуляцією організму корисно знати, що дана проблема більшою мірою стосується неврології, ніж фізіології, а тому одними ліками не обійтися.

В лабораторії Центра Сімейної Медицини ви можете здати аналізи та отримати надійний результат оперативно.

-Без попереднього запису 

-Прийом аналізів з 08:00-12:00

м.Кам’янець-Подільський, вул. Драгоманова 14А.