Мозок одиноких людей відрізняється будовою

Чому деякі люди вважають за краще самотність, а інші соціально активні? Нещодавно вчені з Чиказького університету провели спостереження і встановили, що мозок одиноких людей влаштований інакше. При використанні МРТ вони визначили, в якій саме області знаходиться «центр самотності».

Ця група вчених-психологів вже давно вивчає людську психіку. Останнє дослідження було спрямоване на зіставлення даних МРТ мозку випробовуваних з їх соціальною поведінкою. Учені вирішили з’ясувати, які ділянки мозку відповідають за тягу до самотності чи прагнення до соціальної активності.

Участь в експерименті взяли 23 студентки. На першому етапі вчені дізналися, наскільки кожна з них самотня. Потім всіх учасниць відправили на МРТ, в ході якого їм показували приємні картинки, а також неприємні для людини зображення.

Результати дослідження

Спостереження показало, що при перегляді позитивних картинок активізується передня область смугастого тіла, яка, як стверджують вчені, відповідає за позитивні емоції і задоволення. І тут психологи виявили, що у самотніх учасниць ця область активізувалася набагато слабкіше, ніж у соціально активних. Неприємні зображення активізували у дівчат скронево-тім’яне з’єднання, яке відповідає за визначення значень понять і уявлення про людей. У ході експерименту виявилося, що ця зона більш активна у самотніх людей.

Вчені пояснили, що смугасте тіло активується у людини через первинне задоволення, таке як їжа, а також через вторинне, наприклад, гроші. У той же час цей центр стимулює і почуття любові, і соціальні контакти. На думку психологів, добровільна соціальна ізоляція пов’язана зі зниженою активністю смугастого тіла.

Раніше вчені встановили, що смугасте тіло приймає участь в обробці даних про соціальний статус, а коли статус людини змінюється, воно активується. Фахівці помітили, що у самотніх людей мозок не видає ніякого почуття задоволення на позитивні стимули, які пов’язані з соціальною взаємодією. При цьому є ймовірність, що людям, які добровільно прирікають себе на соціальну ізоляцію, краще отримувати задоволення від чогось іншого.

Разом з тим, вчені впевнені, що змогли знайти відповідь на питання, чому деякі люди вважають за краще самотність: їх мозок працює по-іншому. Надалі чиказькі вчені збираються продовжувати вивчати зв’язок між поведінкою людини і будовою її мозку. Більше того, вони вважають, що незабаром психологія перестане вважатися тільки наукою про поведінку і розум людини, а також стане наукою про мозок.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.