Сонцезахисний крем: нехитрий секрет молодості шкіри

Літо в розпалі і найсвідоміші з нас ще в квітні згадали про необхідність використання сонцезахисного крему. Фахівці ж рекомендують використовувати його щодня цілий рік!

У пошуках джерела вічної молодості вчені створили чимало засобів, що обіцяють подовжити нашу красу. Проте останнім часом вони все більше говорять про те, що молодість шкіри допоможе зберегти сонцезахисний крем.

В Австралії вчені провели дослідження, в результаті якого з’ясували, що регулярне використання сонцезахисного крему потрібно не тільки для запобігання раку шкіри і опіків, а й для уповільнення старіння шкіри.

У рамках експерименту вчені протягом чотирьох років спостерігали за 900 учасниками старше 55 років. Половина учасників повинна була щодня користуватися сонцезахисним кремом, а інша половина – лише за потребою.

Через чотири роки за допомогою техніки мікрофотографії лікарі досліджували відбитки тильного боку руки всіх учасників. Керівник дослідження Адель Грін повідомила: «Візерунки на поверхні шкіри дають уявлення про тяжкість пошкоджень через сонця її більш глибоких шарів, особливо еластичних волокон і колагену».

Пошкодження шкіри були оцінені за шестибальною шкалою, де одиниця означала повна відсутність ознак старіння, а шістка – глибоке старіння.

Порівняльний аналіз показав, що у тих, хто регулярно користувався сонцезахисним кремом, на 24% рідше проявилися ознаки старіння шкіри, ніж у тих, хто лише зрідка застосовував крем.

Таким чином, вчені стверджують, що люди, які регулярно користуються сонцезахисними засобами ( кремами, панамами, окулярами), виглядають молодшими за своїх однолітків, які «без залишку» віддаються сонцю.

Тепер зрозуміло, що сонцезахисний крем – засіб № 1 у кожної жінки, яка бажає зберегти молодість. Але як правильно підібрати такий засіб у величезному арсеналі сонцезахисної продукції?

Всім відомо вже, що на сонцезахисних кремах обов’язковий маркер SPF (сонцезахисний фактор), який показує, скільки ультрафіолетового випромінювання ви можете отримати без ризику для опіків з даними засобом. Наприклад, SPF50 означає, що з даним засобом ви можете без ризику для здоров’я витримати порцію ультрафіолету в 50 разів більшу, ніж без нього.

Любителі засмаги висловлюють побоювання, що засоби з SPF перешкоджають засмазі, а тому відмовляються від них. Але сонцезахисна косметика в першу чергу захищає від UVB-променів, що викликають почервоніння і опіки, але не від UVA, що сприяють до засмаги.

Хоча сьогодні лікарі говорять про те, що UVA теж сприяють появі меланом і призводять до фотостаріння. Тому виробники косметики додають до деяких креми і захист від UVA. Оптимальним вважається співвідношення фільтрів UVB до UVA в кількості 3:1.

Має значення і те, як ви наносите сонцезахисний крем. Ідеально, коли засіб наноситься до того, як ви вийдете на сонце, тобто за 15-20 хвилин до виходу. Кожні дві години крем слід наносити знову, адже ми потіємо, купаємося, користуємося рушником. І не жаліти крем! Кожен раз на все тіло треба нанести не менше двох столових ложок крему і півчайної ложки на обличчя.

Наостанок: використовуйте сонцезахисний крем цілий рік, адже ультрафіолет «дістає» нас не тільки влітку, але і в зимові дні. Однак у холодну пору року краще використовувати крем з більш низьким SPF.