6 способів зберегти ясність розуму до кінця днів

Всі люди хочуть жити довго і щасливо, а головне – залишатися здоровими. Як зберігати фізичну форму, більш менш, зрозуміло – правильне харчування, своєчасний відпочинок, оптимальні фізичні навантаження. А що допоможе не розгубити до старості розумові здібності?

Щоб зустріти старість в ясному розумі, необхідно подбати про це змолоду. У літньому віці важко зберегти здатність, наприклад, пам’ятати до дрібниць події тридцятирічної давності. Але інтелект нікуди не дінеться і є можливість зберегти гнучкість свідомості. Якщо дотримуватися певних рекомендацій, то можна зберегти ясність розуму і хорошу пам’ять до самого похилого віку.

1. Хороше і правильне харчування

У раціон необхідно включити продукти, багаті поліненасиченими жирними кислотами Омега-3: жирні сорти риби, волоські горіхи, насіння, оливкове масло. Ці речовини зберігають судини мозку. У той же час треба відмовитися від маргарину і рослинних жирів, які використовуються у всіма улюбленій випічці, картоплі-фрі, чіпсах. Ці продукти, навпаки, погіршують роботу мозку.

Також важливі в харчуванні для здорового мозку овочі, фрукти, цільні злаки і знежирені молочні продукти. Обов’язково необхідно вживати продукти, що містять фолієву кислоту, яка запобігає анемії і зміни в ДНК. Особливо багаті нею квасоля, спаржа, темно-зелені овочі та сухі сніданки.

Необхідно підтримувати нормальну вагу. Доведено, що надмірна вага не тільки провокує інсульт, діабет, високий тиск, артрит і рак, а й негативно впливає на пам’ять і імунітет.

Очевидним є і відмова від алкоголю, зловживання яким неприпустимо для збереження здорової мозкової діяльності.

2. Поповнюйте організм цинком

Відомо, що корисні речовини з продуктів і напоїв засвоюються організмом не повністю, а з віком їх засвоєння знижується. Це говорить про те, що мозку може не вистачити розгадування головоломок або регулярної гри в шахи для збереження гнучкості. Дефіцит якихось речовин все одно може призвести до деградації.

Доведено, що головною речовиною для збереження молодості мозку є цинк. Цинк допомагає відновити правильне постачання крові в мозк, що перешкоджає розвитку маразму та старечого недоумства, так само цинк підвищує працездатність.

Поповнювати запаси цинку в організмі можна, включивши в свій раціон яблука, цитрусові, інжир, зелені овочі, мінеральну воду, мед, малину, чорну смородину, селеру, картоплю, помідори, буряк, редьку, молоко, хліб.

3. Скажіть «ні» депресіям і стресам!

Прожити без стресів в нашому світі складно. Однак регулярні фізичні навантаження та спілкування знімають дратівливість, тривожність. Небезпека стресу в тому, що в організмі в цей момент виділяється кортизол , який вбиває клітини мозку, зокрема клітини, відповідальні за пам’ять. Це говорить про те, що якщо хочете зберегти ясність розуму, то завжди знаходьте час на розслаблення і відпочинок.

4. Вивчайте іноземні мови

Численні дослідження показали, що навчання іноземних мов корисно не тільки з практичної точки зору, але і продовжує молодість. Вчені довели, що електроактивність мозку починає змінюватися з початком освоєння іноземної мови. Є думка, що вивчення іноземних мов тренує мозок навіть краще, ніж розгадування кросвордів і рішення логічних задач. Вся справа в тому, що при вивченні такої складної структури як мова задіюються всі зони мозку.

5. Полюбіть зелений чай

Цей напій містить цілий ряд антиоксидантів і хімічних речовин, які захищають клітини організму від пошкодження вільними радикалами. І хоч зелений чай вважається безпечним, все ж вживати його треба в помірних кількостях.

6. Тренуйте мозок

Виявляється, фітнес потрібен не тільки тілу, а й мозку. Розгадування кросвордів, рішення математичних задач, гри в шахи, книги, навчання чомусь новому – все це своєрідні тренажери для мозку.

Йоги в якості зарядки для розуму використовують медитацію, в процесі якої піднімаються на вищі щаблі пізнання.

Якщо ви будете дотримуватися цих рекомендацій вже з молодих років, то ясність і гостроту розуму можете зберегти до глибокої старості.