У чому небезпека аспірину і парацетамолу?

При відчутті болю або температури ми насамперед хапаємося за звичні засоби – аспірин або парацетамол. Ці традиційні ліки здаються нам найбільш нешкідливими і в той же час ефективними до лікарських призначень. Але фахівці попереджають, що навіть у невеликих кількостях аспірин і парацетамол можуть стати причиною важкого отруєння.

І все це при великій любові американців і європейців до аспірину. Всім відомо, що цей засіб вони вважають мало не панацеєю при різних недугах.

Але існують правила, які варто запам’ятати тим, хто звик призначати лікування самостійно.

Головне для любителів парацетамолу – не припустимо застосовувати більше 4 г цього препарату на добу. Професор фармакології медичного факультету Ерлангенського університету Кай Брунеї зазначив, що якби ліцензування препарату проходило зараз, то цей препарат ні за що не потрапив би в продаж. Виявляється, що навіть дозволена доза в 4 г може привести до важкої інтоксикації печінки, а якщо дозу перевищити в два рази, то це загрожує печінковою недостатністю.

Аспірин часто хвалять за його здатність розріджувати кров, що запобігає утворенню тромбів. Проте всі призначення повинні бути строго індивідуальними. Аспірин «спрацьовує » у тих, у кого кров досить густа, але якщо кров не відрізняється густотою, то в разі травми кровотечу зупинити буде дуже складно. Професор Бруне каже, що ефект знеболювання закінчиться вже через кілька годин. А от ефект розрідження крові зберігається до трьох діб. Тому у хворого може відкритися кровотеча або закровоточити щойно загоєна рана.

Користь і шкода аспірину досліджував професор лондонського університету Святого Георгія Косик Рейн. Він підкреслює, що користь аспірину відзначається тільки для розрідження крові при необхідності.

Кай Бруне попереджає, що особливу небезпеку несуть комбіновані ліки, такі як пенталгін. Науковець каже, що в таких препаратах позитивні ефекти від складових вкрай рідко сумуються, а негативні властивості кожного інгредієнта в сумі дають негативний ефект.

Замовчування настільки негативного впливу фармацевтами цілком зрозуміло. Адже це не вигідно з економічної точки зору. Аспірин і парацетамол – це найпопулярніші ліки, які завжди будуть затребувані, і патент для їх виробництва не потрібен за строком давності винаходу.

Так що ж робити, якщо болить голова або зуб? Доктор Бруне радить скористатися більш сучасними болезаспокійливими засобами, до складу яких не входять аспірин і парацетамол.