Чому небезпечно жити біля дороги?

Якщо вас чекає вибір нового місця проживання, то намагайтеся зупинитися на будинку, який стоїть далеко від дороги. Як з’ясували вчені, життя поблизу жвавих автомобільних трас небезпечне для здоров’я серця.

Причиною негативного впливу близькості автодоріг є вихлопні гази, які закупорюють артерії.

Вчені з Ессена (Западня Німеччина) встановили, що довгостроковий контакт з повітряними частинками, які містяться в автомобільних вихлопних газах, може викликати закупорку артерій – атеросклероз. У дослідженні взяли участь 5000 осіб віком 60 років. Спостерігаючи за ними, дослідники зосередили увагу на пошуку зв’язку між проживанням у автодороги і хворобами серця.

У результаті виявилося, що чим ближче людина живе до траси, тим вище в її організмі концентрація кальцію навколо серця. Ця умова може стати причиною аортальної кальцифікації, тобто закупорки аорт. Встановлено, що з кожними 90 м ближче до дороги, цей рівень зростає на 10%.

Шкоду близькості автотраси до будинку довели і французькі вчені. За їх словами, шкідливі речовини, що містяться в автомобільних вихлопах, збільшують небезпеку інфаркту.

Також доведено, що для організму людини шкідливі не тільки вихлопні гази, але і шум від машин. Як вихлопи, так і шум, викликають дисбаланс в нервовій системі людини, яка контролює кров’яний тиск, рівень ліпідів і цукру в крові. Зокрема шум автотраси сприяє підвищенню артеріального тиску.

До речі, від дорожнього шуму більшою мірою страждає молодь і люди середнього віку. Саме ці категорії входять до групи ризику по інсультах та інфарктах через шум, в той час як літнім людям шум практично не заважає.

Шведські вчені провели дослідження за участю 28 тисяч осіб. Вони визначили, що найпотужнішим джерелом шуму в житті є дорожній транспорт, навіть якщо якість дороги ідеальна. Було з’ясовано, що шум вище 60 децибел викликає підвищення артеріального тиску у молодих людей і людей середнього віку. На думку вчених, з роками негативний ефект від шуму може стати менш значним, так як проявляються додаткові вікові фактори ризику.

Все це ще раз говорить про те, що при виборі місця проживання слід перевірити фактор наявності галасливої ​​траси поблизу майбутнього житла. Це знизить ризик серцево- судинних захворювань, та й взагалі зробить життя більш спокійним.