Чим корисно чхання?

Побажати здоров’я при чханні іншій людині вважається нормальним, так як чхання передбачає захворювання. А що насправді відбувається в організмі, коли ми чхаємо?

Вважається, що при чханні очищається слизова оболонка носа від вірусів і шкідливих мікробів, а також від мокротиння і частинок пилу очищаються бронхи і легенева альвеола.

Чхання може сигналізувати, що поруч знаходиться який-небудь аллерген-дратівник (пух, шерсть, пил), також може бути пересушена слизова носа. Все це може стати керівництвом до подальших дій: прийому антигістамінних препаратів, зволоженню повітря чи слизової.

Але трапляється, що чхання відбувається без будь-яких видимих ​​причин.

Цікавим є випадок, занесений до Книги рекордів Гіннеса. Англійка Донна Гріффітс з 1981 по 1983 рік чхнула більше мільйона разів. Це означає, що за цей час її безумовний рефлекс спрацьовував приблизно кожні п’ять хвилин.

Лікарі визначили, що зовні нехитре чхання включає масу всіляких нервів, такі як гратчастий, міжреберний, під’язиковий, язикоглотковий та ін. Коли відбувається чих, утворюється рефлекторна дуга для управління м’язами, які проштовхують повітря з легенів через носоглотку під тиском 100 мм рт. ст.

Природа подарувала нашому організму унікальну можливість позбавлятися від бактерій шляхом чхання. Сприятлива дія чхання було відомо ще нашим предкам. Більше того, вони спеціально викликали цей рефлекс, щоб не допустити проникнення хвороботворних мікроорганізмів в слизову носоглотки. У цьому їм допомагав нюхальний тютюн або витяжка з коріння цикламена. Розчин рослини змушував їх чхати, крім того, сапоніни, що входять до складу цикламена, стимулювали слизову носа на посилену роботу самоочищення від слизу. Таким способом бактерії не могли проникнути в гайморові пазухи і спровокувати розвиток гаймориту.

Але навіть у наш час високих технологій старі рецепти народної медицини не забуті , але є деякі моменти, які не дозволяють використовувати їх так широко. Наприклад, нюхальний тютюн у світлі загальної антитютюнової пропаганди приймати не зовсім коректно. До того ж треба розуміти і небезпеку цих засобів: справа в тому, що концентрація токсичних речовин у такому тютюні набагато вище, ніж у звичайних сигаретах , а це збільшує ризик захворіти на рак у злісного «нюхальника» тютюну в п’ять разів. Цикламен з цієї точки зору, безперечно, безпечніший. А сучасні технології придумали більш зручний спосіб цієї витяжки — Синуфорте.

При всьому тому, що чхати корисно і в цей момент ви «скидаєте» в повітря сотні мікробів і бактерій, але там вони і залишаються, а їх підхоплюють інші люди. Тому чхайте на здоров’я, але в носовичок або серветку.