Користь і шкода для здоров’я домашніх засобів

Кожна домашня аптечка містить певний набір засобів, яким ми звикли довіряти. Однак на кожне застосування є і свої протипоказання.

Нашатирний спирт

Часто господині застосовують нашатир для миття вікон. Але треба пам’ятати, що для людей, що страждають астмою, цей засіб може бути небезпечним, так як викликає сильний бронхоспазм і може спровокувати напад.

Водночас нашатир є єдиним засобом, здатним повернути людину до тями при непритомності. Головне з обережністю користуватися ним: не тримайте близько до носа, щоб не обпекти слизову. При гострому алкогольному отруєнні допоможуть 2–3 краплі нашатирю, розведені в склянці води. А при укусах комарів, мурах, мошок нашатир використовується у вигляді примочок.

Марганцівка

Сильний дезінфікуючий засіб. Однак не можна полоскати горло або пити з тієї ж склянки, в якій робився розчин. Не до кінця розчинені і непомічені кристалики можуть викликати хімічний опік і спалити слизову порожнини рота, стравоходу, шлунка. Тому готувати розчин треба в двох прозорих склянках: в один кинути кристалики марганцівки, а потім отриманий розчин розбавити до ніжно-рожевого кольору.

Розчин марганцівки ефективний як полоскання горла при ангінах, стоматитах, промиванні шлунку. При отруєнні використовуються 0,01–0,1% розчини (блідо-рожевого кольору), для промивання ран — 0,1–0,5% (рожеві), для обробки виразок та опіків — 2–5% (фіолетові).

Перекис водню

Деякі люди бачать в перекису водню панацею від усіх хвороб і навіть приймають його в розведеному вигляді всередину. Але лікарі не довели користі такого методу, а от шкоду побачили: при прийомі всередину перекис провокує утворення вільних радикалів, які призводять до старіння.

Треба розуміти, що перекис водню призначений тільки для зовнішнього застосування і ефективний для промивання ран і зупинки невеликих кровотеч.

Йод

Є люди, які приймають слабкий розчин йоду для профілактики захворювань щитовидної залози. Однак є такі захворювання щитовидки, при яких йод протипоказаний. Крім того, йод, розчинений у воді або молоці, не засвоюється і може викликати алергічну реакцію. Не підходить розчин йоду і при розладі кишечника, так як вбиває не тільки шкідливі мікроби, але й корисну мікрофлору.

Водночас йод можна застосовувати при болях у горлі, роблячи полоскання: на склянку теплої води додати третину чайної ложки солі (краще морської) і 2–4 краплі йоду.

Сода

Содовий розчин при печії недоречний. Хоч сода і нейтралізує підвищену кислотність шлункового соку, але метод це невірний. Так як слизова стравоходу надзвичайно ніжна, постійне роздратування може викликати ерозію, а в деяких випадках може навіть розвинутися рак стравоходу. Крім того, регулярний лужний вплив внутрішнього середовища організму може призвести до утворення каменів у нирках.

Але соду можна використовувати при бронхітах, додаючи її на кінчику ножа в тепле молоко, куди також можна додати вершкове масло, чайну ложку меду. Сода пом’якшить слизову, зніме роздратування і вимиє інфекцію.