Генетики знайшли зв’язок між ростом і інтелектом

Дослідження

Невгамовні британські вчені продовжують дослідження таємниць людського організму. Останнім сенсаційним відкриттям стало виявлення статистично значущої кореляції між такими параметрами як ріст і рівень інтелекту.

У журналі Behavior Genetics опубліковані результати, згідно з якими на популяційному рівні більш високі індивідууми мають вищі показники IQ, ніж низькорослі.

На думку авторів, дані, отримані в попередніх дослідженнях, дають право припустити, що рівень розумового розвитку і стану здоров’я перебувають у прямій залежності: чим вище IQ, тим краще здоров’я. Більше того, є дані зворотного зв’язку росту і ризику таких негативних проявів як ішемічна хвороба, інсульт, нещасні випадки і суїцид.

Спадкові фактори

Як зростання, так і інтелект в значній мірі обумовлений спадковими факторами. На фактор росту в 70–90% впливає спадковість, у випадку з інтелектом спадковість проявляє себе в 40–70 % випадків. При цьому близько 45% варіацій в зростанні і порядку 25–50% варіацій у рівні IQ пояснюються випадками однонуклеотидний поліморфізму (SNP) – відзнаками послідовності ДНК розміром в один нуклеотид, які виникають в результаті точкової мутації.

Відштовхуючись від цих даних, автори дослідження спробували оцінити ступінь генетичної кореляції між зростанням і рівнем IQ. Донедавна подібні оцінки грунтувалися на даних, отриманих від близьких родичів, як правило, близнюків, що відрізнялося особливою точністю.

Але в останньому дослідженні як джерело інформації були взяті дані 6800 учасників, які не перебувають між собою у родинних стосунках, масштабного дослідження здоров’я населення Шотландії. У рамках дослідження крім медичних даних учасників, оцінювався також рівень розвитку інтелекту на підставі чотирьох базових показників — часу ментальної реакції, лінгвістичних здібностей, швидкості обробки інформації та обсягу пам’яті. Також у респондентів були взяті біологічні зразки, що дозволили виконати їх генетичне профілювання і провести статистичний аналіз SNP. Середній зріст учасників склав 54 роки, а середній зріст чоловіків — 176 см, у жінок — 162 см.

У результаті була виявлена ​​статистично значуща позитивна генетична корелляция між ростом і інтелектом з 70% рівнем спадковості за двома показниками. При цьому внесок факторів навколишнього середовища в величину і співвідношення росту і інтелекту при цьому виявився порівняно не великий. А ось біологічні механізми, що лежать в основі виявленого феномена, ще тільки належить з’ясувати.

Особливу важливість дослідники відводять розумінню молекулярного базису явища через раніше виявлений зв’язок зростання та інтелекту зі станом здоров’я.

Якщо у вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.