Чому у людей різні групи крові?

Давно відомо, що всі люди на планеті розподіляються за групами крові. У чому причина такого поділу?

Вчені вважають, що причина поділу людської крові на чотири групи полягає у виконанні захисної функції від інфекційних хвороб. Але в процесі еволюції деякі групи крові перестали поєднуватися.

Протягом століть ніхто не підозрював, що кров може бути різною. Однак під час переливання крові однієї людини іншій в половині випадків результат був трагічним. Такі випадки змусили задуматися лікарів про причини величезної кількості летальних результатів при переливанні крові, що й поклало початок її дослідженню.

У процесі численних експериментів і спостережень вчені відкрили існування декількох різних груп крові. Вони також помітили, що при попаданні краплі одного типу крові в кров або сироватку іншої, починалося групування клітин, яке ще називають «злипання» або «аглютинація», після чого клітини руйнуються.

Саме тому вкрай важливо знати групу крові людини. Всього існує чотири групи крові, при цьому друга група крові є найдавнішою, а наймолодшою ​​є четверта група крові. Пізніше, приблизно три з половиною мільйони років тому, з’явилася третя група крові внаслідок певної зміни одного виду цукру від генетичної мутації. Ще через мільйон років стає неактивним ген цукру і з’являється нова мутаційна перша группа, яка не містить цукру другої і третьої групи. Вже значно пізніше утворилася група, що містить цукор другої і третьої груп, що стала четвертою. Так і з’явилися чотири основні групи крові, необхідні для захисту людини від безлічі інфекцій. І лише по чистій випадковості деякі групи крові є несумісними.

Так, якщо людині з третьою групою крові (В) влити другу групу крові (А), то спрацює імунітет, який розцінить невідомий цукор як інфекцію, що призведе до неминучої захисної реакції організму, що призведе до важких наслідків для організму.

Цікаво, що перша група (О) при негативному резусі є універсальною, так як без проблем підходить до інших групувань через відсутність резус-антигену, а тому безпечна при переливанні від донора до одержувача.

А от люди з четвертою групою (АВ) можуть прийняти кров будь-якої іншої групи, оскільки при попаданні сироватки цієї групи до інших групувань крові не викликає процесу склеювання клітин.

Групу крові ми отримуємо у спадщину, і вона залишається протягом усього життя незмінною.

Цікаве дослідження провели вчені, що стосується груп крові та закономірності їх розміщення по всій земній кулі. Виявилося, що ближче до сходу людей з другою групою крові (А) стає менше, а з третьої (В) — більше. Наприклад, в Англії 43% населення мають другу групу крові, в Індії таких людей всього 15%.

Ми повинні розуміти здорові ми або хворі, це ніяк не залежить від групи крові. А от характер людини можна розшифрувати по групі крові. Тобто певна група крові передбачає справжню суть людини, яку треба реалізувати і проявити протягом життя.

Ми пропонуємо вам визначити вашу групу крові в нашій клініці, забезпечуючи точні та швидкі результати. Визначення групи крові є важливим елементом вашого медичного профілю та може бути необхідним у багатьох ситуаціях, включаючи екстрені випадки та планове обстеження.