Розумними стають чи народжуються?

Усі батьки мріють, щоб їх діти виросли розумними. Для цього багато хто наймає приватних вчителів, водять дітей на додаткові заняття, натаскують їх різними логічними задачками або намагаються якомога більше інформації впихнути в їхні голови. Однак після ряду досліджень вчені встановили: розумними не стають, а народжуються.

Вроджені здібності

Звичайно, дітям говорити про це не обов’язков, щоб геть не відбити охоту від навчання. Проте було встановлено, що IQ на 80% є річчю вродженою. Інші 20% — це книги, старання батьків і викладачів. Але навіть це мала втіха, оскільки це ніяк не «одна п’ята всього інтелекту», адже розрахунки ведуть в одиницях відхилення від норми. Простіше кажучи, якщо «вроджений IQ» — 110 (норма завжди 100), то IQ буде затиснутий у вузькому коридорі між 108 і 112. Тобто тут як не старайся, людина або розумна від народження, або приречена на довічну фізичну працю.

Проте четверо голландських учених підняли бунт проти цього зовсім вже безвихідного погляду на речі. Так, команда професора Хана ван дер Маас намацала слабке місце у панівної теорії: IQ -тести, на результатах якої вона будується. Треба сказати, що тести давно вже викликають критику через «перевантаженість культурою». Тобто результат тупуватого, але старанного зубрили, який просто завчив багато фактів, буде краще, ніж у кмітливого дикуна.

A toddler climbing on a steps made of books

Передавання інтелекту

Усвідомивши це, вчені вирішили очистити тести від гніту культури і з’ясувати, як передається інтелект в чистому вигляді. Тут у хід пішла теорія про «рідкому» інтелекту — на противагу «кристалізованому», який спирається на ерудицію.

Щоб довести існування «рідкого» інтелекту команда ван дер Маасу перелопатила старі дані 23 досліджень на близнюках, в яких всього взяло участь 7852 піддослідних. Вибір близнюків не випадковий, адже у них всі гени до єдиного збігаються. Усі відмінності в інтелекті, які виявляють тести, що не спишеш ні на яку спадковість — вона у близнюків однакова.

Результати дослідження

Найбільш цінними виявилися дослідження розділених близнюків, розпочате в 1979 році. Завдання полягало в тому, щоб знайти не просто близнюків, а таких, які з якихось причин виросли в різних сім’ях. Особливо парадоксальною виявилася історія братів Джима і Джима. Розлученні в дитинстві, вони зустрілися, коли їм було по 39 років. Зовсім не знаючи один про одного, вони обидва одружилися на дівчатах з одним ім’ям — Лінда, старших синів назвали Джеймсами і навіть давали однакові клички собакам. Проте вчені більшою мірою були стурбовані інтелектом, а тому їх вразило, коли вони дізналися, що обидва брата в школі отримували двійки з англійської і відмінно з математики, а також захопилися столярством.

І хоч все це, здається, віддає містико , але вчені згадали про теорію еволюції Ламарка, який, на відміну від Дарвіна, вірив, що успадковуються придбані ознаки. Наприклад, якщо батько подужав книгу, то у сина в голові хоч що-небудь відкладеться з неї.

Доказ того, що людина розумною народжується, знайшли і британські вчені з Королівського коледжу. Вони провели дослідження, в якому взяло 1,5 тисячі здорових підлітків у віці 14 років. Їм усім зробили МРТ головного мозку і попросили пройти тести на інтелект. У результаті було встановлено, що діти, у яких товщина кори лівої півкулі головного мозку була більше, ніж у одноліткі , показали кращі результати в тесті на IQ.

Це дозволило вченим зробити висновок, що розум і інтелект не є набутими достоїнствами, а вродженими. Як аргумент англійські дослідники привели той факт, що інтелект має прямий зв’язок з кількістю сірої речовини. У ході експериментів було виявлено, що у людей, у яких була мінімальна кількість цієї речовини, виникали труднощі з проходженням тестів.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.