Чому бурчить в животі?

Коли під час спілкування паузи заповнює бурчання в животі, це завжди ніяково. Крім того, ви думаєте, що пора підкріпитися. Однак «обурених» живіт ще не означає, що настав час їжі.

Лікарі кажуть, що бурчання в животі, що доноситься з самих глибин, — це чутне свідоцтво звичайної роботи травної системи. З шумом відбувається змішування їжі з шлунковим соком і проштовхування її по травному тракту в бік виходу. Звуки, які ми чуємо, а іноді й відчуваємо, створюються стінками травного тракту при їх напрузі і розслабленні. Такі глибинні гуркоти відбуваються через те, що в спорожнілому шлунку не залишається їжі, яка могла б заглушити або поглинути звук. Коли шлунок вже кілька годин не наповнювався їжею, травна система починає виробляти гормони, що інформують мозок про те, що пора почати процес перестальтикі — скорочення стінок кишечника, щоб ввібрати поживні речовини і підготувати місце в шлунку для нового прийому їжі.

Але все це нормальні процеси в травній системі, «допомогти» яким не можна. Ці явища не потребують корекції. Однак коли бурчання відбувається занадто бурхливо і часто, то це вже вимагає консультації лікаря-гастроентеролога.

Що може стати причиною бурчання в животі?

  • Найчастіше бурчання викликає голод, особливо вранці. І тривати таке «неподобство» буде доти, поки людина не поїсть.
  • Бурчання може бути викликане і переїданням, особливо тоді, коли людина довго не їла, а потім перестаралася з важкою їжею.
  • Бурчання викликає і нервове хвилювання — перед іспитом, співбесідою, важливими переговорами, побаченням. Саме тоді, коли бурчання стає вкрай не бажаним.
  • Деякі продукти теж можуть викликати бурчання, стимулюючи утворення газів. До таких продуктів відносяться бобові, житній хліб, капуста будь-яких сортів, виноград, солодощі та ін. Також не варто захоплюватися соліннями, засмаженою їжею, маринадом і копченостями.
  • Бурчання викликають і деякі напої, такі як газована і солодка вода, а також напої, що містять кофеїн (чай, шоколад, кава).
  • Буває, що бурчання викликає наявність паразитів.
  • Іноді звуки в животі викликаються певним положенням тіла: коли людина лежить або сидить — це норма, але як прийме горизонтальне положення, особливо пізно ввечері, після щільної вечері — то без музичного супроводу не заснути.

Буває, що усунути причини бурчання не так просто. Часто бурчання — це ознака дисбактеріозу — зміни складу мікроорганізмів, що населяють кишечник. Коли мікрофлора змінюється, то це викликає здуття живота, інтенсивне бурчання і болі в животі.

Якщо вам набридає бурчання в животі, не ставте діагноз самостійно, краще проконсультуйтеся з фахівцем і визначте індивідуальну систему харчування.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.