Чому на тілі з’являються червоні крапки?

На тілі кожної людини можна знайти чимало різних родимок і плям. Деякі з них являють собою доброякісні утворення і не представляють небезпеки для здоров’я, але є ті, поява яких вимагає звернення до фахівців. У їх числі і червоні крапки.

Червоні точки з’являються з різних причин: інфекції, алергічні реакції, запальні процеси та ін. Червоні точки можуть з’явитися на будь-якій частині тіла.

Часто червоні точки зовсім не є причиною для занепокоєння, але іноді вони можуть бути ознакою серйозного захворювання, тому в будь-якому випадку потрібна консультація лікаря.

Червоні точки можуть з’явитися раптово, але також їх кількість може збільшуватися з часом. Все залежить від захворювання, яке лежить в основі даного процесу. Червоні точки можуть бути різних розмірів, форм і обсягів. Іноді вони можуть зудіть і заподіювати біль, а також відрізнятися за кольором від рожевого до багряного.

Червоні точки виникають внаслідок розриву кровоносних судин, що проходять безпосередньо під шкірою, це явище називається «точковий крововилив». Таке може відбуватися в результаті пошкодження шкіри, що розглядається як сама втішна причина.

Однак такі червоні цяточки можуть з’являтися і внаслідок нестачі вітаміну К і аскорбінової кислоти — судинна стінка стає тонкою і капіляри можуть легко ламатися. На місці травми і з’являється мікрокрововилив. Червоні точки взагалі можуть то з’являтися, то зникати при гіповітамінозі. Якщо таке відбувається, то слід подбати про запас вітамінів в організмі.

Є й інші, більш серйозні причини появи червоних крапок на тілі.

Гемангіома – доброякісна судинна пухлина, яка буває різних розмірів, від міліметра до декількох сантиметрів у діаметрі. Ніякої небезпеки для життя такі новоутворення не уявляють, просто псують зовнішній вигляд. Якщо червоні точки саме такого походження, то, як правило, з’являються в одному екземплярі і не поширюються по всьому тілу. Гемангіоми легко видаляються лазером, коагулятором або хірургічним шляхом.

Захворювання підшлункової залози та печінки також виявляються таким симптомом як червоні крапки. Особливо у великих кількостях вони з’являються на верхній частині тіла, руках і рідко бувають нижче пояса. Люди, на тілі яких є печінкові точки, помічають, що після кожного загострення панкреатиту або гепатиту їх стає більше.

Намагатися видалити такі печінкові точки марно. Краще звернути увагу на лікування захворювання, яке і стало причиною їх появи. У першу чергу, вам потрібна консультація лікаря-гепатолога, гастроентеролога та терапевта. Як тільки ви почнете правильне лікування, нові червоні точки перестануть з’являтися, крім того, можуть і зовсім зникнути.

Якщо ви страждаєте від болю в суглобах і часто відвідуєте ревматолога, то червоні точки на вашому тілі можуть бути свідченням ревматичних захворювань. Також це може відбуватися при дерматоміозиті, системному червоному вовчаку. У цю ж групу входять і аутоімунні процеси, коли організм переживає стан, при якому свої клітини приймає за чужорідні. Організм намагається захищатися, формуючи антитіла та інші активні речовини, які намагаються атакувати «противника». Часто така агресія спочатку спрямована на клітини суглобів, серця, шкіри, судин та нирок. При правильному лікуванні даних захворювань можна позбутися і від червоних крапок.

Але найнебезпечніші причини появи червоних крапок — це менінгіт і лейкемія. Тому якщо ви помітили на своєму тілі червоні точки незрозумілого вам походження, краще вчасно пройти медичне обстеження. Адже відомо, що хворобу завжди простіше попередити, ніж лікувати.