Що робити, якщо у дитини не збивається висока температура?

Висока температура у дитини завжди викликає почуття тривоги у батьків. Разом з тим вона є сигналом про дію захисних процесів організму проти вірусів або інфекцій.

У кожної мами при вигляді на градуснику позначки 39,5° виникає питання — що робити? Як знизити температуру у дитини? Насамперед, треба заспокоїтися і не панікувати. В іншому випадку ви не зможете адекватно приймати рішення.

Отже, якщо у дитини температура 39,5° і вище, треба обов’язково дати жарознижуюче. Дозу давати відповідно до віку дитини за інструкцією. Далі необхідно обов’язково сповістити лікуючого лікаря, викликавши його на дом. Через хвилин 30–40 температура повинна впасти. Не кутайте дитини і давайте більше пити.

Що робити, якщо при температурі 39,5° і вище жарознижувальний засіб не допоміг? У цьому випадку не треба напихати дитину всілякими ліками, так ви можете тільки нашкодити їй. Найбільш правильним рішенням буде — викликати швидку допомогу. Фахівець на місці проведе огляд, прийме необхідні заходи і підкаже, як поводитися далі.

Лікарі швидкої допомоги роблять «чарівний» укол, після якого малюк практично миттєво засинає. Препарат, який вводять фахівці складається з анальгіну, димедролу або тавегілу і но-шпи. Анальгін знижує температуру і знеболює, димедрол або тавегіл знімає набряк слизової, но-шпа розширює судини і як би дозволяє температурі вийти назовні, випаруватися.

Багато мам побоюються що анальгін може призвести до порушення системи кровотворення. Але це може статися, тільки якщо приймати його систематично більше двох тижнів. А поки кращого засобу для зниження стійкої гіпертермії не знайдено. А от для екстремальних випадків він підходить дуже добре і надає незамінну допомогу замученому високою температурою малюкові.

Але є й такі мами, які вважають, що можуть впоратися і без всякої швидкої допомоги. Однак жартувати з високою температурою не варто, особливо, якщо дитина маленька або навіть якщо їй більше п’яти років. Особливо небезпечно, якщо висока температура піднялася ближче до вечора і всі ваші спроби її збити зазнають поразки. У такому випадку швидка допомога просто необхідна.

Що ви можете зробити до приїзду швидкої допомоги?

Якщо малюк вже прийняв жарознижувальне, але температура тримається, не повторюйте спроб. Це може тільки нашкодити, обов’язково повинен пройти певний проміжок часу. Як варіант спробуйте популярний ще у наших бабусь засіб — розітріть малюка оцтовим або спиртовим розчином із співвідношення одна частина води і одна частина оцту (спирту). Розітріть дитину, але не витирайте рушником, а дайте розчину випаруватися. Таким чином розчин поглинає жар.

Тепер ви точно знаєте, що робити, якщо температура у дитини піднялася вище 39,5° і швидко допоможете малюкові.