Перестаньте пити вчорашній чай!

У Японії кажуть: «Вчорашній чай гірше укусу змії». Чай, який ви заварили кілька годин тому, не дасть вам не тільки властивого йому смаку і аромату, але і стане шкідливим для здоров’я.

Небезпека оксидної плівки

Якщо на поверхні чаю з’явилася оксидна плівка, то це вірна ознака того, що чай пити вже не можна. Чай — складна за хімічним складом суміш, до складу якої входить безліч елементів. При контакті з киснем багато з них мають властивість осмолятися, тобто утворювати суміш поліконденсатів і продуктів окислення.

Найбільш руйнівними, які утворюються при тривалому контакті з киснем, речовини є для шлунково-кишкового тракту, особливо печінки.

При попаданні в організм людини цієї нерозчинної плівки — білково-таніно-пуринів-залізо- кальцієво-магнієвого комплексу — покриває слизову оболонку шлунка і кишечника, перешкоджає поглинанню поживних речовин і дратує шлунково-кишковий тракт. Це уповільнює перистальтику кишечника, харчові маси накопичуються в порожнині шлунково-кишкового тракту. Під цією нерозчинною плівкою істотно зростає бактеріальна активність, і починаються процеси бродіння і гниття, відбувається всмоктування слизовою оболонкою токсичних речовин, що утворилися, розвиваються виразкові процеси.

Наслідки регулярного споживання

Звичайно, якщо випити чай, що постояв, одноразово, то великих проблем не буде, проте при регулярному, повторюваному кілька разів на день застосуванні можливі гастрити, дуоденіти, ерозії, виразки, а в самих запущених випадках навіть злоякісні новоутворення.

Однак вчорашній чай небезпечний не тільки для шлунково-кишкового тракту. Більш серйозні наслідки можуть очікувати нервову і серцево-судинну системи, що викликає одне з похідних чаю – пурин. Ця речовина, що переходить в екстракт чаю при його тривалому стоянні більше 10 хвилин — гуанін.

Саме по собі азотисте з’єднання гуанін не представляє небезпеки, а ось продукт його окислення — токсичний гуанидин — може викликати самі непередбачувані наслідки для організму.

Фармакологічні властивості гуанидина полягають у стимуляції дихального центру (аналептичну ефект), а також у підвищенні артеріального тиску в результаті взаємодії з адреналіном, який посилено виробляють наднирники.

При високих концентраціях гуанидина спостерігається стан занепокоєння, дратівливості, тремору кінцівок, судом, психомоторного збудження, незв’язного потоку думок і мови, запаморочень, парестезії в роті і кінцівках, гіпертонії, тахікардії, аритмії та інших порушень систем і органів.

Не зайвим в числі вже перерахованих страшилок, пов’язаних зі шкодою вчорашнього чаю, буде відзначити і пуринові основи, що містяться в чаї, які мають пряме відношення до обмінних процесів. Таке порушення проявляється затримкою в організмі сечової кислоти і відкладенням її солей в тканинах. А наслідком порушення обміну пуринових речовин майже завжди виявляється таке неприємне і болісне захворювання як подагра.

Сподіваємося, що нам вдалося переконати вас в реальних негативних наслідках чаю, який постояв понад 10 хвилин після заварювання. Першим показником того, що чай вже краще не пити, буде утворення на його поверхні плівки. Виливайте такий чай без жалю!

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.