Як навчити мозок долати фізичний біль

Що найбільше страшить сучасну людину? Фінансова криза? Війна? Конфлікти? Ні і ні! Люди нашого століття найбільше бояться… болю. Деякі подумають, що у порівнянні з нашими предками у нас знижений больовий поріг. Насправді всьому виною психологія: ми так звикли до комфорту, що при найменшому фізичному болю біжимо в аптеку.

Британські вчені тим часом встановили, що людина більше боїться очікування болю, ніж самого відчуття. Встановити це вони зуміли за допомогою експерименту, в якому брали участь 35 осіб, які за гроші погодилися піддатися серії ударів струмом. Перед черговим розрядом вчені пропонували учасникам дослідження вибрати один з двох видів випробування, які відрізнялися один від одного силою струму, кількістю імпульсів і часом очікування.

У ході експерименту з’ясувалося, що його учасники воліли вибирати більш жорстоке випробування, якщо воно має наступити швидше, ніж менш болючі.

Виходить, що вся справа в нашому мозку і нашому ставленні до болю, а не в самому фізичному явищі. А раз так, то повинні бути способи позбавлення від болю без таблеток, тобто власний мозок можна просто перехитрити. Ось кілька порад, як це зробити.

1. Пийте каву

Особливо кофеїновмісні напої допоможуть тим, хто виснажує себе інтенсивними вправами в спортзалі, а на ранок не може піднятися з ліжка через дикий біль у м’язах.

Таким чином, вчені встановили, що кофеїновмісні енергетики, що загалом-то нам говорить реклама, дійсно здатні перетворити нас на екстремалів, які без труда долають будь-які навантаження.

2. Подивіться на ту частину тіла яка болить

Як тільки з вами трапилася безглуздість типу порізаного пальця або вивернутої ноги, не дайте паніці і думкам типу «Зараз я помру від крововтрати» охопити себе. Замість цього включіть логіку: уважно огляньте пошкодження та оцініть ступінь його серйозності. Ви навіть не уявляєте, як це допомагає!

3. Смійтеся

Психологи давно нас запевняють, що сміх – найкращі ліки. Звичайно, регіт навряд чи допоможе розсмоктатися раковій пухлині і не зупинить кровотечу, однак почуття гумору здатне знизити біль. І цьому навіть є своє логічне пояснення. Сміх допомагає мозку виробляти ендорфіни — гормони щастя, які володіють знеболюючими властивостями, завдяки яким ви будете менше страждати, якщо змусите себе розсміятися в критичний момент.

4. Переконайте себе, що біль — це добре

Сьогодні вже багато випробували на собі ефект афірмацій, хоча багато хто все одно скептично ставиться до нейролінгвістичного програмування. Дійсно — біль болю ворожнеча. Якщо у вас розболівся зуб, то це сигнал, що говорить про стоматологічні проблеми, а от страждалі після тренування м’язи – всього лише ознака атрофії, а тому мозок може сприймати біль як благо.

5. Погляньте на щось жахливе

Більшість лікарів, особливо дитячих, розвішують на стінах кабінету картини з заспокійливими пейзажами або милими котиками, щоб хоч якось заспокоїти наляканих пацієнтів. На жаль, їм невтямки, що в цьому випадку набагато ефективніше фотографії-страшилки.

Якщо людина, що зазнає біль, розглядатиме картини із зображенням страждань інших людей то неволею відвернеться від власних, що, безсумнівно, знизить больові відчуття.

Тому наступного разу, коли зайдете в кабінет стоматолога і побачите на стінах портрети зомбі і монстрів, не поспішайте тікати, мабуть, перед вами досвідчений фахівець, який розбирається не тільки в стоматології, але й у психології.