Як попередити вростання нігтя?

Багатьом людям відомо неприємне відчуття врослого нігтя. На перший погляд така дрібниця, а доставляє масу неприємностей. Особливо небезпечне це явище при цукровому діабеті. Як же уникнути цієї болючої незручністі?

«Рух це життя, а якщо рух супроводжується болем, то життя перетворюється на страждання» (Авіценна 980–1037гг.).

Чому вростає ніготь?

Врослий ніготь (оніхокріптоз) — досить поширена недуга. При цьому патологічному стані край нігтя вростає в зовнішній або внутрішній край нігтьового ложа. Існує кілька причин вростання нігтя:

  • спадковість,
  • неправильно підібране взуття,
  • грибкова інфекція,
  • травми,
  • неправильна обрізка нігтів (найбільш часта причина виникнення даного захворювання — підстригаючи занадто коротко нігті, зрізаючи глибоко куточки, в кінцевому рахунку людина має 100% гарантію, що в недалекому майбутньому виникне ця проблема).

Ризик захворювання підвищує атеросклероз, діабет, варикоз, до групи ризику входять люди похилого віку у зв’язку з віковим порушенням кровообігу ніг, вагітні жінки через додаткове навантаження на ноги.

Лікування врослого нігтя

Лікування врослого нігтя слід провести в будь-якому випадку, інакше надалі патологія розвиватиметься, а ніготь, врізаючись все більше в палець, буде заподіювати біль, подібний зубному. Пухлина пальця збільшиться в два рази, рана під нігтем почнемо гноїтися і кровоточити, можлива інфекція і перехід запального процесу в хронічний, омертвіння тканин і в перспективі гангрена.

При врослому нігті лікування цілком успішно можна провести вдома, якщо дотримуватися певних правил. Для профілактики врослого нігтя велику роль грає гігієна. Мийте стопу два рази на день з милом. Тримайте стопу в чистоті і сухості протягом усього дня. Не зловживайте взуттям на високих підборах або вузьким.

Але якщо ви вже страждаєте від болю, викликаним вросшим нігтем, треба діяти. Перша частина лікування полягає у звільненні врослого куточка нігтя з пальця. Спробуйте підвести куточок нігтя, який врізався в шкіру. Зробіть з вати невеликий тампон і помістіть його між нігтем і шкірою, щоб ніготь залишався піднесеним. Ця процедура болюча, але є важливою частиною лікування вдома.

Далі приступайте до другої частини — зробіть ванночки, які пропонує народна медицина. Така процедура допоможе розм’якшити ніготь, щоб акуратно обрізати його, і знезаразить рану, яка утворилася.

Содовий розчин

На 3 л води додайте 1 ст. ложку соди. Хвилин 20 розмочуйте ніготь в цій ванночці, поки він не стане більш гнучким.

Вершкове масло

Спочатку ніготь відмочити в содовому розчині, потім прикласти шматочок масла і прикрити серветкою або забинтувати палець. Пов’язку зняти через 24 години, знову розпарити врослий ніготь в содовому розчині, підняти куточок врослого нігтя і прикласти під нього просочений вершковим маслом ватний тампон, знову забинтувати. Так повторювати протягом двох тижнів, поки ніготь не відросте.

Алое

Розрізати вздовж навпіл шматочок листка алое, потримати над вогнем розрізом вгору, розм’якшений листочок на шматочку тканини накласти на врослий ніготь, забинтувати і залишити на ніч. Вранці можна спробувати вивести назовні край нігтя.

Медово-цибулевий компрес

Середню цибулину подрібнити і змішати з 1 ст. ложкою меду. Ніготь відмочити в содовому розчині і прикласти на ніч компрес. Вранці спробувати вивести край нігтя назовні.

Після того як куточок врослого нігтя звільнений, необхідно надати нігтьовій пластині правильну форму — не можна занадто вкорочувати нігті і глибоко заводити під них ножиці, зрізуючи куточки, так як ніготь буде відростати все сильніше загортаючись вниз, а це тільки прискорить оніхокріптоз. Ніготь треба підстригати по прямій лінії, а довжина нігтя — не менше рівня верхівки пальця. Але якщо раптом зрізали куточки — підпиляйте пилочкою гострий край, щоб уникнути травми.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.