Цікаві факти про пупок

Більшість лікарів вважають таку частину людського тіла як пупок абсолютно марною. І дійсно, що таке пупок, крім нагадування про наше перебування в материнському череві?

Але на Сході з такою точкою зору в корені не згодні. Тут пуп вважається мало не найголовнішим органом людини.

Отже, яке значення має пупок у нашому житті?

1. Пупок — це перший шрам в житті людини, отриманий у наслідок обрізання пуповини. Тому його форма не визначається генетично. У зв’язку з цим пупок виявляється цінним способом розрізняти ідентичних близнюків.

2. Шкіра пупка відрізняється від іншої. Вона має власні кровоносні судини, які тягнуться з глибини черевної порожнини, як пам’ять про потужний трафік, що йде по цьому шляху у зародка.

3. У більшості людей пупок є утисненим, але у 4% він опуклий. Це залежить від пупкового кільця. Якщо діаметр кільця з дитячий мізинець — очеревина не буде випирати назовні. Якщо діаметр більше, то пупок виступатиме назовні.

4. Тварини також народжуються з пуповиною, її перегризає мати, але пупка не залишається. Це пояснюється тим що вони стоять на чотирьох лапах і черево у них провисає. При цьому пупкове кільце опиняється під великим тиском і повинно зростися, тому на покриваючого його шкіру не покладається ніяких більших функцій. У підсумку вона виглядає як суцільна шкіра, а не як затичка.

5. Пупкове кільце може розтягнутися, і тоді нутрощі будуть проситися назовні. При цьому шкіра пупка не витримує, і він вивертається. Це називається пупковою грижею. У вагітних це явище оборотне, а от людям із зайвою вагою треба сильно схуднути, щоб пупок повернувся на місце.

6. У російських селах до цих пір обряду перерізання пуповини надають великого значення. Якщо різати її на сокирі — буде тесляр якщо на прядці — пряха. Цікаво, чим у наші дні актуально перерізати пуповину?

7. Кожна операція на черевній порожнині ставить перед хірургом завдання, як заховати сліди свого втручання. Пупок — ідеальне місце для маскування. Невеликий розріз в ньому відкриває необмежені перспективи: шрам непомітний, оскільки захований в природному поглибленні.

8. Вчені виявили, що в пупку людини мешкає 1400 різних видів бактерій, більшість з яких абсолютно нешкідливі. Але за певних умов ці бактерії можуть загрожувати здоров’ю, наприклад, при зниженні імунітету або сонячному опіку.