Чи потрібна нам зубна паста?

З дитинства ми звикли до того, що зуби треба чистити зубною пастою. На думку лікарів і наших батьків, це повинно допомогти уникнути підступного карієсу. Але дослідники з Німеччини знайшли спростування даної традиції.

Нещодавно німецькі вчені провели дослідження, яке показало, що навіть самі розрекламовані зубні пасти не в силах захистити наші зуби від більшості хвороб. Рекламісти навіть пішли далі і змусили аудиторію повірити, що зубна паста після чищення утворює якийсь захисний наліт, який запобігає розвитку карієсу і цілого ряду проблем порожнини рота. Але, як показали дослідження, чудодійний наліт повинен бути як мінімум в 100 разів товщим.

Так само вже далеко не секрет, що багато виробників використовують при виробництві зубної пасти хімічні речовини. У деяких з них навіть виявлені антибіотики, а пасти з фтором взагалі відлякують людей через вміст флюориду — легалізованого наркотику. Багато пасти напхані речовинами, які не захищають, а, навпаки, руйнують зубну емаль, особливо цим грішать відбілюючі пасти. Тому зовсім не дивно навіть при регулярному чищенні зубів виявити в них дірки.

До речі, вчені встановили, що люди, які харчуються тільки сирою їжею, можуть взагалі забути про чищення зубів. Як вони кажуть, якщо їжа дана природою, то не стане завдавати шкоди зубам. Пригадайте, які білі зуби у більшості тварин. А вони ж і поняття не мають про наявність зубної пасти.

Разом з тим німецькі стоматологи не тільки розбили в пух і прах міф про потребу в регулярному чищенні зубів зубною пастою, а й дослідили безліч компонентів, серед яких знайшли замінники традиційної зубної пасти.

Адже, як би там не було, але чистка зубів не зашкодить нікому, тільки потрібно робити це за допомогою корисних речовин, які ми вам і представляємо.

Лимон. Як виявилося, лимонний сік з водою — відмінний засіб для полоскання рота. Більш того, такий природний полоскатель не тільки вбиває бактерії, але і сприяє відбілюванню зубної емалі.

Сода і перекис водню. Теж відмінний засіб — змішайте той же сік лимона, соду і воду, а потім додайте пару крапель 3% перекису. Однак слід пам’ятати, що чищення зубів содою допустиме тільки раз на тиждень, так як сода роз’їдає зубну емаль при регулярному застосуванні.

Морська сіль і листя шавлії. Треба змішати 1 чайну ложку солі з 2 чайними ложками подрібненого листя шавлії, а з отриманої суміші зробити зубний порошок. Можна чистити зуби і морською сіллю в чистому вигляді, просто розподіляючи її зубною щіткою по поверхні зубів.

Біла глина. Вона запросто може замінити зубну пасту вранці і ввечері.

Сухе молоко. Воно використовується в боротьбі з карієсом, зубним нальотом і кровоточивістю ясен. Також сухе молоко запобігає утворенню зубного каменю.

Настій з листя берези — відмінний відбілюючий засіб. Листя дрібно нарізати, залити окропом, настояти і остудити. Використовувати настій як ополіскувач.

Прополіс. Якщо його періодично жувати, то він добре очистить зуби.

Деревна зола. Улюблений засіб для чищення в наших предків, а замість щітки вони використовували гілочку дуба. Причому золу навіть розбавляти ні з чим не треба — готова зубна паста.

Але якщо вам не хочеться збирати лікарські рослини і возитися з відварами і настоями, хороша альтернатива зубній пасті — зубний порошок, який продається в кожній аптеці. Його склад — карбонат кальцію, натуральна м’ятна олія, ментол! Нічого шкідливого! Корисно і приємно!