Фруктово-ягідне меню при гастриті

Гастрит — одне з найпоширеніших захворювань людини. Запалення слизової оболонки шлунка вимагає постійного дотримання дієти. Деяким хворим здається, що найкраще налягати на фрукти і овочі. Однак фахівці попереджають, що у разі гастриту треба бути обережними у виборі фруктів, так як деякі з них можуть спровокувати напади і дискомфорт.

Не зайвим буде нагадати загальні принципи харчування при гастриті:

1) Їжу бажано варити і ретельно обробляти парою;

2) Смажену їжу краще виключити з раціону, проте іноді можна в невеликих кількостях і ретельно протерту;

3) Гостре, солоне, копчене, алкоголь, газована та мінеральна вода — категорично заборонено;

4) Необхідно дотримуватися режиму харчування: багаторазове і дрібними порціями.

Які фрукти можна їсти при гастриті?

Все залежить від виду гастриту: із зниженою або підвищеною він кислотністю. Якщо кислотність шлунка підвищена, то необхідно обмежити всі кислі фрукти і ягоди, виключити лимон, грейпфрут, гранат, виноград, персики та дині.

При гастриті зі зниженою секрецією кислі фрукти і ягоди дозволені, виключаючи виноград і дині. Ви можете запитати: чому? Виноград ж не просто смачний, а й багатий вітамінами. Але біда в тому, що він різко стимулює роботу шлунково-кишкового тракту, послаблює і викликає сильне бродіння. Що стосується персика, то він стимулює кислотність і проносить, а також підвищує готовність до алергічних реакцій.

Диня вважається важким продуктом при гастриті, вона погано перетравлюється і викликає сильне бродіння.

Не варто захоплюватися і екзотичними фруктами: ананасом, авокадо і папайя.

Можна їсти яблука, але в даному випадку накладається обмеження. Це знову пов’язано із зниженою-підвищеною кислотністю. При підвищеній кислотності краще вибирати солодкі сорти. На початку загострення дуже корисні запечені в духовці яблука.

Банани рекомендуються при гастриті, якщо немає вираженої диспепсії (метеоризм, здуття, пронос). Банани багаті калієм і харчовими волокнами, вони містять багато цукрів і мікроелементів, корисні для поліпшення мінерального обміну та роботи кишечника, допомагають зміцнювати кишкову мікрофлору.

Дуже корисним фруктом при гастриті, вірніше, ягодою, є полуниця. Вона нормалізує порушений обмін речовин. Також при гастритах із зниженою секрецією рекомендується сік і ягоди чорноплідної горобини. Чорна смородина допоможе зміцнити імунітет і надасть лікувальну дію при порушенні обміну речовин, при виразці шлунка і гастритах із зниженою кислотністю.

Якщо гастрит супроводжується запором, то їжте вишні, а якщо проносом – груші. Сезон кавунів — найсприятливіший для «гастритчиків». Кавун корисний всім, правда, якщо він екологічно чистий і стиглий. Кавун здатний не тільки виводити з організму разом з надлишками рідини шлаки, а й забезпечує його легкозасвоюваними цукрами. Особливо корисна клітковина кавуна, вона покращує роботу кишечника, сприяючи звільненню від перелогових шкідливих речовин.

Тепер ви знаєте, які фрукти-ягоди корисні при гастриті, а від яких краще відмовитися. Однак пам’ятайте, що організм кожної людини індивідуальний, у когось може початися здуття і після банана, тому для складання меню при гастриті завжди необхідна консультація лікаря-гастроентеролога.