Як визначити сколіоз в домашніх умовах?

Всім відомо, що по поставі можна визначити здоров’я людини. Тим не менш, багато людей навіть зовні здорові страждають викривленням хребта — сколіозом.

Сколіоз розвивається у дітей до 18 років, поки відбувається зростання і формування хребта. Якщо вчасно не попередити хворобу, то в майбутньому можуть виникнути серйозні проблеми зі спиною. Сколіоз початкових стадій виникає практично безсимптомно, але визначити його все-таки можна навіть без допомоги лікаря.

Щоб визначити, чи є у людини сколіоз, їй треба роздягтися до пояса. П’яти вона повинна поставити разом, а руки опустити по швах. Нехай «пацієнт» дивиться прямо перед собою на рівні голови. Стояти він повинен розслабившись, як йому зручно.

Отже, визначаємо, чи є у нього такі ознаки:

1. Одне вухо вище іншого — сколіоз шийного відділу.

2. Знайдіть біля основи шиї 7-й хребець, який виступає найбільше. Візьміть будь-який грузик, підвішений на нитці, і прикладіть до цього виступаючого місця. Якщо схил проходить точно уздовж хребта і далі між сідничними складками – все в порядку. При викривленні хребта схил, як правило, проходить повз сідничну складку. Це ознака неврівноваженого сколіозу, який може прогресувати. При цьому утворюється S-подібний сколіоз.

3. Нехай обстежуваний нагнеться, а ви подивіться, чи не виступає одна з лопаток і чи не формується реберний горб. Названі дефекти більш ефективно проглядаються через дзеркало.

4. Оцініть висоту надплечій і кутів лопаток, чи симетричні лінії талії, чи на однаковій висоті обидві клубові кістки. Для цього покладіть свої кисті долонями вниз на таз, зверніть при цьому увагу, чи не відхилена в бік міжсіднична складка, чи симетричні підсідничні і підколінні складки. Особливу увагу виділіть шиї — чи збігається її вісь з віссю решті частини хребта.

5. Проведіть обстеження на наявність прихованого сколіозу. Для цього подушечками вказівних пальців промацайте область шиї ззаду на кордоні з головою, відступивши на 1 см від середньої лінії шиї. Відчуття тканин неоднакової щільності вказує на наявність прихованого викривлення. Якщо людина ходить або сидить криво, то наявність тканин неоднаковою щільності ви обов’язково виявите.

Своєчасно виявивши сколіоз, можна уникнути важких наслідків, які вплинуть на якість життя людини. Тому так важлива профілактика і лікування сколіозу.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.