Як не пропустити пневмонію у дитини?

Як часто батьків засмучує нежить і кашель малюків! Але ще більш прикро, коли просте ГРЗ перетікає в небезпечну пневмонію. Як вчасно розпізнати симптоми захворювання і розпочати ефективне лікування?

Таке захворювання як запалення легень не виникає на порожньому місці. Найчастіше в недузі винні бактерії. На жаль, навіть лікарям буває складно відразу розпізнати і почути хрипи, які виникають у дитини при пневмонії, особливо, якщо малюк дуже крикливий. Тому навіть під час звичайної застуди завдання батьків стежити за загальним станом дитини, щоб не пропустити ускладнення.

Причини виникнення пневмонії

Запалення легенів може бути викликано самими різними факторами, серед яких віруси, бактерії і навіть глисти, які вражають слабкий організм дитини. Через ніс або рот хвороботворні організми потрапляють до малюка, добираються до бронхів, а потім опускаються нижче. Так і розвивається пневмонія. Але навіть у перші дні появи нежиті або кашлю ще рано говорити про наявність пневмонії. Та якщо 3–4 дні тримається температура і дитину мучить кашель, треба викликати лікаря.

Небезпека захворювання на запалення легенів в тому, що всі його симптоми дуже схожі з ГРВІ, тому батьки, ще не знаючи точного діагнозу, часто сподіваються на звичайну застуду і лікують малюка протипростудними засобами, тим самим тільки посилюючи ситуацію. Тому так важливо знати симптоми запалення легенів.

Симптоми пневмонії

Своєчасний початок лікування пневмонії обернеться більш раннім одужанням дитини і загрожує меншими ускладненнями після хвороби. При перших ознаках негайно необхідна консультація лікаря.

Серед симптомів запалення легенів наступні:

  • слабкість, знижений апетит і відмова від пиття;
  • висока температура протягом 3 днів;
  • поява задишки і часте дихання;
  • утруднене дихання малюка, часто роздуваються ніздрі;
  • блідість шкіри, синява навколо носика і рота.

Треба відзначити, що пневмонія може протікати і без високої температури, але якщо кашель затягнувся, особливо посилюється вночі і вранці, необхідно, щоб фахівець найретельнішим чином прослухав малюка і направив на рентген.

Лікування пневмонії

Якщо у малюка все-таки діагностовано пневмонію, лікування, як правило, буде полягати в антибіотикотерапії. Препарат з широкого спектру повинен вибрати лікар, виходячи з можливих причин або виду бактерії, що викликала захворювання, віку дитини та ймовірних ускладнень.

Багато батьків при діагностиці у малюка пневмонії задаються питанням, лікувати малюка вдома або відправлятися у стаціонар. Все залежить від показань. Якщо дитина молодше трьох років і якщо присутня патологія при важкій формі захворювання, то правильним рішенням буде стаціонар. Але якщо дитина старше трьох років і немає видимих ​​патологій, то можна лікуватися вдома, але під суворим контролем фахівця.

У разі домашнього лікування завданнями мами стає:

  • повна відповідність схемі лікування, рекомендованої лікарем;
  • стежити за дотриманням дитиною питного режиму для відходження мокротиння;
  • контролювати режим дня і харчування дитини;
  • обов’язкове провітрювання і вологе прибирання в кімнаті;
  • виконання фізіотерапевтичних вправ.

Якщо ваша дитина стикається з ознаками пневмонії, рекомендуємо негайно звернутися до наших педіатрів у Центр Сімейної Медицини. Наша кваліфікована команда лікарів забезпечить вам невідкладну допомогу та компетентне лікування.