Жувальна гумка — причина зайвої ваги

Все більше бажання людей піклуватися про гігієну порожнини рота призвело до того, що жувальна гумка стала одним з найбільш затребуваних засобів боротьби з карієсом або гігієнічними захворюваннями порожнини рота. Однак наявність плюсів, якими володіє жуйка, не виключає і недоліків, виявлених лікарями. Крім того, що регулярне вживання жуйки негативно впливає на роботу шлунка, так ще й призводить до появи ожиріння.

Дослідити це явище взялися вчені з американського штату Огайо. Вони з’ясували, що жувальна гумка в кілька разів збільшує ризик набрати зайву вагу. Вся справа в ментолі (м’ята), що міститься в жуйках, смак якого підвищує бажання з’їсти що-небудь калорійне й солодке.

Результати дослідження

Результати експериментів показали, що найвірнішими прихильниками жувальної гумки є люди, які віддають перевагу висококалорійній їжі замість салатів і легких закусок. Фахівці повідомили, що така закономірність пояснюється ароматизатором м’яти, який входить до складу жувальної гумки, і здатний змінювати смакові переваги. Найбільший вплив ароматизаторів відзначено на смак корисної їжі — свіжих овочів і фруктів, які тепер можуть здатися позбавленими смаку. Так як людина звикає до яскраво вираженого солодкого смаку жуйки, то її організм вимагає продуктів з високим вмістом цукру і стійким солодким запахом.

Кожного з учасників експерименту вчені попросили зіграти в дитячу гру, в якій призом була їжа. Комусь діставалися в якості призу фрукти, а комусь — солодощі або чіпси. При цьому всім добровольцям перед грою роздали жувальну гумку: одні отримали жуйку з м’ятним смаком, інші — з фруктовим несолодким. У результаті виявилося, що ті, хто вибрав ментолову жуйку, без особливого ентузіазму брали участь у конкурсах, де призом ставали фрукти або овочі. Вони зізналися, що набагато більше їх порадували цукерки, чіпси і кока-кола.

При всьому цьому багато людей щиро вірять, що жуйка допомагає їм скинути зайву вагу, так як протягом дня вони вживають у два рази менше їжі. Дійсно жувальна гумка допомагає позбутися нав’язливого почуття голоду, і любителі жуйок вживають менше їжі, хоча те, що вони їдять, являє собою набір висококалорійних продуктів.

А ось ті люди, які перед грою вибрали несолодку жуйку з фруктовим смаком, зраділи призам у вигляді фруктів.

Вчені рекомендують вживати жувальну гумку тільки після прийому їжі і не більше п’яти хвилин. Так і раціон буде більш здоровим, і багатьох проблем зі шлунково-кишковим трактом вдасться уникнути.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.