Чим небезпечна сучасна згущенка?

Один з самих захоплених спогадів дитинства — згущене молоко з бляшанки. Сьогодні згущеним молоком заставлені магазинні полиці, але такого задоволення ми від нього вже не отримуємо. Більш того, вона тепер не так безпечна як в дитинстві.

Так, ми з жалем зауважуємо, що смак згущеного молока вже так не радує нас, і це не з проста, тому що в деяких випадках виробники додають в згущенку діоксид титану — білий пігмент, використовуваний при виробництві фарб і емалей. Крім того, в ній опиняються цукрозамінники ацесульфам калія Е950, аспартам Е951 і сахарин Е954, які протипоказані дітям до 7 років.

Експерти стверджують, що останнім часом згущене молоко хоч і випускається в жерстяній тарі, але не стерилізується.

Так як у складі багато цукру, плюс сам процес згущення відбувається при високих температурах, то, здавалося б, додаткова стерилізація не потрібна. Однак це припустимо при правильному виробництві з правильної сировини і в належних санітарних умовах. Але от присутність цвілі — не таке вже рідкісне явище для згущеного молока. І хоч вона не проявляється явно, покриваючи продукт «волохатим» килимом, але знаходиться у вигляді грудочок на внутрішній стороні кришки банки.

Нормальна сгущенка повинна включати в себе молоко коров’яче незбиране та знежирене, молоко сухе, вершки, маслянку, цукор і цукор молочний (лактозу), воду. Як бачите, нічого зайвого і ніяких консервантів! А будь-який прихований інгредієнт — пряме порушення законодавства і обман споживача.

За даними експертів Центру незалежних споживчих експертиз «Тест», згущене молоко є чемпіоном з фальсифікації серед всіх продуктів на українському ринку. Результати порівняльного тестування декількох марок згущеного молока показали, що недобросовісні виробники замінюють молочну сировину рослинною, як правило, пальмовою олією. Таким чином, з восьми тестованих вітчизняних марок в «чорний список» потрапили цілих шість.

Дослідження показало, що в деяких протестованих банках виявилися приховані консерванти: сорбінова кислота (згущене молоко «Ічня», «Премія»), бензойна кислота («Премія»), барвник діоксид титану («Весела ферма»).

«Бензойна кислота може бути і природного походження. Однак молочні і особливо кисломолочні продукти містять її до 60 мг / кг. А більш високі концентрації говорять про те, що вона була додана як консервант», — указує фахівець.

А ось навіщо виробникам посилювати колір натурального молока, якщо він і так білий? Вся справа в тому, що продукт може взагалі не містити коров’ячого молока, а замінюватися соєвим молоком, яке має сіруватий відтінок. А ще один спосіб підправляти колір — використання сироватки, яка має жовтуватий або навіть зеленуватий відтінок.

Однак при тестуванні фахівців порадував той факт, що ні в одному зі зразків не було знайдено антибіотиків.

Так що, якщо ви любите згущене молокo і не хочете від нього відмовлятися через несумлінність виробників, навчиться готувати ласощі самостійно, тим більше, що це не так вже складно.