Прихована небезпека зубної пасти

Сьогодні красива посмішка — це не тільки здорові зуби, це необхідний атрибут успіху. Культивуючи значення голлівудської усмішки, телебачення та реклама вже міцно вбили в наші голови думку, що зубні пасти зміцнюють зубну емаль і запобігають карієсу. Але що саме входить до складу зубної пасти?

Виробники зубної пасти з кожним роком прагнуть удосконалити її. Ми всі хочемо, щоб ця лікувальна суміш для порожнини рота дезінфікувала, боролася з бактеріями, освіжала подих, відбілювати зуби і багато іншого. Така багатозадачність змушує виробників включати в зубну пасту все нові і нові компоненти.

Зубна паста відноситься до тих продуктів, яким ми користуємося постійно і практично не замислюємося, з чого вона складається. Дійсно, це не продукт харчування, навіщо ж концентруватися на її складових? При цьому ми вже навчені, що зуби треба чистити 2–3 рази на день, а за роки це виходить від 730 до 1095 разів. Хоч ми і не вживаємо зубну пасту всередину, але дрібні її частинки все одно кожен раз потрапляють до нас у шлунок. А це змушує все ж задуматися, з чого вона складається.

У давнину зубна паста складалася з таких компонентів як попіл копит корів, попіл яєчної шкаралупи, подрібнені кістки, раковини устриць, порошок деревного вугілля і кори. Чи можуть похвалитися розкішшю таких інгредієнтів сучасні зубні пасти? Розглянемо основні складові наших зубних паст.

Складові

Карбомер 956 — використовується для ущільнення та стабілізації емульсії.

Каррагінан — екстракт червоних водоростей, який використовується в якості загусників в зубних пастах.

Карбоксиметилцелюлоза натрію — відома також як целюлозна жуйка і використовується як загусник для кремових зубних паст.

Кокамідопропілбетаїн — використовується для спінювання та видобувається з кокосового масла. Він допомагає забезпечити консистенцію ароматів, поки продукт знаходиться в тюбику. Під час чищення зубів спінювання допомагає поширюватися пасті в роті, а потім компонент допомагає легко видалити пасту при полосканні водою.

Жовтий і червоний барвники — їх отримують з нафти або кам’яновугільної смоли. Ці синтетичні барвники затверджені державним органом США для використання у фармацевтиці та косметиці.

Гліцерин — з’єднання, використовуване для балансу і підтримки вологості. У зубній пасті цей компонент зберігає продукт від висихання, а також покращує смак.

Слюда — порошкоподібна біла речовина, що використовується в якості абразиву в гелевій зубній пасті для полірування зубів.

Бензоат натрію — перешкоджає накопиченню мікроорганізмів у зубній пасті.

Їдкий натрій — присутній в зубній пасті, щоб нейтралізувати рН інших інгредієнтів.

Як бачимо, зубна паста — набір хімічних елементів, а тому зловживати її використання не варто. Якщо з’їсти її у великій кількості, то можуть виникнути болі в животі, запор, утруднення дихання, серцевий напад, блювота.

Ще один небезпечний факт про зубну пасту

Фахівці Південно-Західного медичного центру при Техаському університеті з’ясували, що регулярне використання зубної пасти може бути небезпечним для психіки. Особливому ризику піддаються люди, які рясно вичавлюють зубну пасту на щітку. Виявилося, що психіку підриває підвищений рівень цинку, який майже завжди присутня в зубній пасті. Це відбувається в тому випадку, якщо людина використовує два і більше тюбика зубної пасти на тиждень або чистить зуби після кожного прийому їжі (5 разів і більше в день).

Експерти вважають безпечним використання одного тюбика протягом двох місяців.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.