Природні антибіотики ефективні і корисні

Світ, в якому ми мешкаємо, сповнений різноманітними патогенними мікроорганізмами, які на кожному кроці можуть стати причиною захворювання людини. Найчастіше організм справляється з проблемою самостійно, але в деяких випадках для запобігання ускладнень потрібна серйозна терапія за допомогою антибіотиків.

Антибіотики з’явилися порівняно недавно — в першій половині XX століття. Відразу після відкриття антибіотиків їх призначали при будь-якому нездужанні, так як вважали, що вони допомагають при всіх хворобах. Проте спостереження показали, що антибіотики ефективні тільки у відношенні бактеріальних інфекцій, а на віруси вони не діяли. Були також встановлені і побічні явища цих чудо-ліків — з одного боку вони допомагали впоратися з хворобою, а з іншого — викликали порушення мікрофлори шлунково-кишкового тракту і порожнини рота, чим провокували розвиток грибкових захворювань.

Тим не менш, у ряді випадків хімічні антибіотики незамінні. Але часто замість агресивних лікарських засобів можна застосовувати більш щадні, натурального походження. Народна медицина пропонує багато рослин, які мають антисептичні, антибактеріальні та загальнозміцнюючі властивості. Такі природні антибіотики допомагають впоратися з різноманітними інфекціями.

Найпоширенішими природними антибіотиками є обліпиха, журавлина, малина, брусниця, редька, гірчиця, хрін, цибуля і часник, мед. А фітотерапія використовує трави з антибактеріальною дією – ромашку, кропиву, календулу, шавлію, каланхое, алое, ехінацею, корінь женьшеню та ін.

Брусниця є одним з найефективніших природних антибіотиків. Особливо корисні її листя і плоди. Брусниця допомагає при деяких інфекціях, що вражають нирки і сечовий міхур, при інфекційних артритах, вона дуже корисна при авітамінозі і гіпертонічній хворобі. Відвари і настої з листя застосовують як лікування бронхітів, неускладненій пневмонії, ангіни, хронічного тонзиліту, стоматитів, захворювань ясен.

Малина часто використовується для лікування верхніх дихальних шляхів. Також малина добра при авітамінозі, сприяє посиленому потовиділенню, прискорює одужання при багатьох захворюваннях. Однак вона не рекомендується при подагрі і деяких захворюваннях нирок через високий вміст пуринових сполук.

Чорна смородина корисна своїми фітонцидами — біологічно активними речовинами, що вбивають мікробів. У лікуванні можуть застосовуватися як плоди, так і листя смородини. Протипоказаннями в застосуванні чорної смородини є виразкова хвороба шлунка та дванадцятиперстної кишки, підвищена кислотність шлункового соку, гастрит.

Ехінацея — відмінний природний антибіотик, відкритий стародавніми індіанцями. Ця рослина стимулює роботу імунної системи організму і сприяє утворенню білих кров’яних тілець і інтерферону, які синтезуються в організмі при боротьбі з вірусом. Ехінацея допоможе при простудних захворюваннях, ангіні, виразках у роті і багатьох інших хворобах.

Цибуля і часник — два найбільш доступних природних антибіотика. Здавна люди використовували цибулю і часник для лікування різних захворювань, причому застосовували їх як всередину, так і зовнішньо. Ці натуральні ліки містять сполуки сірки, які і ведуть боротьбу з бактеріями. Протипоказаннями для лікування цими овочами є індивідуальна гіперчутливість, гострі захворювання шлунка та кишечника, епілепсія. Також часник неможна застосовувати разом з препаратами, що сприяють зниженню згортання крові.

У природі існує велика кількість натуральних антибіотиків. Однак, на жаль, бувають випадки, коли жоден з них не може замінити засоби, прописані лікарем. Тому прислухайтеся до рекомендацій лікаря, харчуйтеся корисною їжею і залишайтеся здорові!