Фактори, що впливають на наш інтелект

Володіння високим інтелектом відіграє все більшу роль у нашому житті. Прийнято вважати, що саме люди з високим інтелектом домагаються успіху в житті, отримують владу і вплив. Від чого ж залежить рівень людського інтелекту, і чи існують можливості його підвищити?

В дійсності інтелект не є чимось вимірюваним, його навіть складно визначити. Більшість учених схиляються до думки, що наш розум — це поєднання знань, навичок і здібностей розуміти і аргументувати. Крім того, фахівці відзначають, що навички накопичуються протягом усього життя, а не даються відразу при народженні. Тим не менш, основа нашого інтелекту — це поєднання декількох чинників, таких як генетика, місце проживання, їжа, яку ми їмо та ін. Пропонуємо розглянути головні чинники, які, на думку вчених, визначають інтелект людини.

1. Природні дані

Наскільки сильно наш інтелект залежить від задумки природи, генетики? Понад сторіччя вчені вивчали, як наша генетична спадщина впливає на інтелект. У результаті спостережень вони дійшли висновку, що гени впливають на розумові здібності та на IQ, при цьому відсоток впливу може коливатися від 40% до 80%.

Також структура і функціональність нашого мозку беруть участь у формуванні інтелекту. За допомогою зображення головного мозку нейрофізіологи визначили відмінності в його структурі, зокрема в тім’яно-лобових частках, які можуть впливати на людський інтелект як позитивно, так і негативно.

2. Порядок народження

Протягом багатьох років вважалося, що первістки і старші діти набагато більш розумніші за своїх молодших братів і сестер. Якщо простежити історію, то дійсно саме старші діти частіше ставали космонавтами, літераторами, нобелівськими лауреатами. У чому ж справа? Проте недавні дослідження показали, що порядок народження зовсім не означає, що дитина буде інтелектуально більш розвинена. Тим не менш, порядок при народженні може визначити її потенціал для навчання, розуміння і здатності міркувати, тобто визначити коефіцієнт інтелекту (IQ). Тести на виявлення інтелектуальних здібностей показали, що первістки набирають приблизно на три пункти більше, ніж йхні молодші брати і сестри.

3. Харчування в перші роки життя

Якщо ви хочете, щоб ваша дитина мала високий показник IQ, зверніть увагу на своє харчування під час вагітності. Дослідження показали, чим більше поживних речовин разом з продуктами надходить вагітній жінці й під час пренатального періоду (годування груддю), особливо це важливо для чоловіків, тим більшим буде розмір мозкового вітрила, частини мозку, відповідальної за навчання і пам’ять. Отже, дієта вагітних і годуючих матерів повинна бути насичена довголанцюговими поліненасиченими жирними кислотами, такими як, наприклад, докозагексаєнова кислота.

4. Виховання

Тема участі виховання у формуванні давно є предметом полеміки між вченими. З метою вивчення цього питання дослідники часто вивчали інтелект близнюків, розділених при народженні. Вони припускали, якщо інтелект — це чисто біологічне поняття, то рівень IQ близнюків, вихованих в різних умовах, повинен бути однаковим. Але практика показувала, що не завжди так траплялося. Хоч при народженні генетика закладала середні здібності інтелекту людині, але гарна освіта, відповідне виховання могли перетворити середні здібності в великий мозок протягом життя.

5. Навколишнє середовище

Природа може нагородити нас мозком з найрізноманітнішою структурою, функціональністю, що передбачає певний рівень інтелекту, але чи зможемо ми відповідати цим задаткам, залежить тільки від нас. Спосіб життя, який ми вибираємо, не менше впливає на інтелект, ніж генетика. Сюди ж відносяться і екологічні чинники, такі як дієта, токсини, які нас атакують ще в утробі матері і протягом усього життя, місцевість, в якій ми проживаємо — все це або допоможе нашим генам проявити себе, або, навпаки, застопорить їх вплив.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.