Найзагадковіші хвороби людства

Лікарі склали список хвороб, перед якими вони, незважаючи на високі досягнення медицини, все ще безсилі. Проблема в тому, що медики поки не мають повної картини про ці захворювання, а значить, вилікувати їх не можуть.

Представляємо список з восьми найбільш загадкових хвороб людства.

1. На першому рядку рейтингу СНІД

Виявлений вченими 31 рік тому. Хвороба викликається вірусом імунодефіциту людини, який відноситься до сімейства ретровірусів. До цих пір вчені-медики не знайшли ефективного засобу лікування цього смертельного захворювання.

2. Хвороба Альцгеймера — невиліковна форма недоумства, яка найчастіше вражає людей старше 65 років. Невиліковне нейродегенеративне захворювання було вперше описане німецьким психіатром Алоїсом Альцгеймером. До сьогоднішнього дня точно не встановлені причини розвитку хвороби. Першим явним розладом недуги вважається розлад пам’яті.

3. Трійку лідерів замикає банальна застуда, викликана охолодженням організму. Багато вчених схиляються до думки, що застуда не є хворобою, а лише причиною захворювань. І жоден антибіотик не здатний вилікувати застуду, це підвладне лише часу.

4. «Пташиний» грип. Це захворювання стало відомо науці відносно недавно. «Пташиний грип — гостра інфекційна вірусна хвороба птахів, що характеризується ураженням органів травлення, дихання, високою летальністю. У людини немає імунітету до вірусу цього грипу, тому під час епідемії спостерігається підвищена летальність. Причиною розповсюдження вірусу «пташиного» грипу є мігруючі птахи.

5. Хвороба Піка — рідкісне, хронічне і прогресуюче захворювання нервової системи, основною характеристикою якого є атрофія кори головного мозку. Найчастіше захворювання зустрічається у хворих старше 50–60 років. За клінічними симптомами хвороба схожа на хворобу Альцгеймера, проте протікає ще важче і призводить до розпаду особистості. Хворий буває часто одержимий бажанням їсти глину, бруд, папір, клей. Причини захворювання вчені так і не встановили.

6. Шизофренія — одне з найбільш загадкових психічних захворювань. Людині, яка страждає шизофренією, важко провести грань між фантазією та реальністю. Шизофренія має безліч симптомів, найбільш поширеними серед яких є галюцинації, незв’язне мовлення і манії. Виявити хворобу на ранніх стадіях не представляється поки що можливим.

7. Хвороба Крейтцфельда-Якоба (спастичний псевдосклероз) — прогресуюче захворювання кори мозку. Цю хворобу ще називають «коров’ячим сказом», так як заразитися нею людина може, поївши м’яса хворої тварини. Це надзвичайно рідкісна форма порушення роботи головного мозку. Виток хвороби практично завжди летальний.

8. Синдром хронічної втоми все більше набирає обертів серед жителів цивілізованих країн. Симптоми втоми при цьому не зникають навіть після тривалого відпочинку. Групу ризику складають жителі мегаполісів, керівники, підприємці, люди з підвищеною відповідальністю при виконанні своїх обов’язків. У штаті Невада в 1984 році трапилася навіть епідемія даного виду синдрому. Причини захворювання все ще мало вивчені медиками.