Особливість імунної системи під час вагітності

Вагітність є важливим періодом у житті кожної жінки. За весь час вагітності в організмі жінки відбувається чимало явищ до сих пір до кінця не вивчених лікарями, але найбільша загадка пов’язана з імунітетом.

Багато років лікарям не вдавалося відповісти на запитання, чому імунна система, завдання якої за допомогою Т-клітин відторгати будь-який чужорідний об’єкт і знешкоджувати «ворога» спокійно ставиться до зародку? І тепер американські вчені знайшли відповідь на це питання. Але про все по порядку.

У момент зачаття всередині жінки відбувається особлива ситуація — починає розвиватися новий організм, склад білків якого наполовину відрізняється від складу білків матері. Знаючи особливості роботи імунної системи, вона повинна негайно відреагувати відторгненням. Але дивним чином цього не відбувається. Більш того, організм не тільки не відторгає маленьку істоту, але і забезпечує її всім необхідним і захищає, часто навіть на шкоду самому собі. Виходить, що вагітність змушує організм перебудовуватися на новий лад.

Учені всього світу не можуть знайти спокою в пошуках розгадки парадоксу вагітності. Багато хто з них вважає, що з відповіддю на це питання буде знайдено і лікування від раку.

Раніше медики вважали, що під час вагітності імунітет працює менш активно, що й робило жінку, що чекає дитину, більш сприйнятливою до інфекційних і запальних захворювань. Але життя показало, що у майбутніх мам немає схильності до розвитку таких захворювань, навпаки, навіть багато хронічних процесів в організмі в період вагітності загасають.

Кілька років тому дослідники виявили, що клітини імунної системи, які нібито повинні атакувати плід, приймаючи його за чужорідний елемент, в даному випадку не виконують свою функцію. Вчені прийшли до висновку, що існує деякий бар’єр, який захищає плід від Т-клітин. Дослідження на мишах підтвердили ці припущення.

Тривалі спостереження показали, що під час вагітності відбувається вимикання активності генів, що відповідають за переміщення Т-лімфоцитів до місця запалення. А виконує функцію вимикання генів децидуальна оболонка, яка оточує плід і плаценту. Завдяки їй Т-лімфоцити не атакують плаценту і плід.

Результати проведених американськими вченими досліджень дають уявлення про механізми, які допомагають організму майбутньої матері не відторгати плід.

Так само було встановлено, що в період вагітності відбувається придушення активності клітин, що виділяють речовини, які забезпечують переміщення Т-клітин до запаленого місця. Це дає право говорити про те, що децидуальна оболонка є зоною відносної неактивності імунної системи.

В результаті порушення цього механізму можливий розвиток запалень і накопичення захисних клітин організму в тому місці, де відбувається контакт плоду з матір’ю. Така патологічна ситуація загрожує різними ускладненнями вагітності, такими як передчасні пологи, викидень і прееклампсія (підвищений артеріальний тиск і поява білка в сечі у вагітних).

Результати представленого вченими дослідження дозволили нарешті відповісти на одне з найбільш важливих питань медицини і зрозуміти, чому імунна система жінки не бунтує проти чужорідного організму. Більш того, відкритий спосіб регулювання переміщення Т-клітин дозволить по-новому побачити лікування величезної кількості захворювань.