Чи можливо вилікувати запалення хитрості?

У дитинстві кожному з нас хоча б раз довелося прикинутися хворим, щоб уникнути контрольної з математики або пропустити нелюбимий урок. Згадаймо хоча б Тома Сойєра, який вигадав собі гангрену, не маючи ні найменшого поняття про неї. Так, фантазія дітей безмежна. Але все одно їй далеко до вигадок дорослих, які справжні майстри вигадати собі болячки, а потім з усією пристрастю займатися лікуванням.

У всі часи існували люди, які з різних причин приписували собі різні хвороби. Ще за часів Гіппократа цілителі стикалися з уявними хворими. Кажуть, що людина, яка не може прожити без відвідувань лікарні, без прийому ліків, яка запевняє лікарів, що вона потребує операції, страждає синдромом Мюнхгаузена. Назва запозичена від імені всім відомо літературного персонажа — німецького барона Мюнхгаузена, який, подорожуючи по Європі, вигадував небилиці про свої військові пригоди.

Симулянт? Зовсім ні. Між симулянтом і «Мюнхгаузеном» суттєва різниця:

перший просто ухиляється таким чином від своїх обов’язків, або хитрістю намагається у лікаря виманити наркотики, а другий всього лише потребує уваги. Мало того, його болі самі справжні, хоч і носять істеричний характер.

Як правило, такий синдром з’являється у дорослих, які мріють потрапити до лікарні під опіку лікарів. Буває, що пацієнти не просто вигадують собі хвороби, а й спеціально наносять шкоду своєму здоров’ю: ковтають гострі предмети або з’їдають несвіжий продукт.

Вся підступність синдрому полягає в складному розмежування фізичних та істеричних болів. Коли такий хворий потрапляє до лікарні, його скарги завжди пов’язані з гострими больовими відчуттями, сильними кровотечами, втратою свідомості і т.д. При цьому біль може бути настільки сильною, особливо в грудній клітці або в черевній порожнині, що лікарі, гублячись у здогадах, йдуть на операцію.

І дуже дивує лікарів, що під час операції в органах пацієнта не виявляється ніякої патології, ніяких запалень, виразок, непрохідності, нічого, що могло б послужити причиною болів. В результаті лікарі розуміють, що захворювання такого роду носять чисто психічний характер.

Найчастіше подібним психічним розладом страждають жінки, тому що відрізняються більш емоційним ставленням до життя. Емоції, що переважають над розумом, вивільняють чутливість, відчуття або, навпаки, знижують їх. Люди істеричного складу характеру завжди намагаються привернути увагу до своєї персони. Їм завжди хочеться бути на виду, більш значимими, визнаними, красивими, ніж це є насправді. Цим і пояснюється їх прагнення до перебільшень, драматизація, створення ажіотажу навколо їхніх реальних або надуманих хвороб. Звідси і з’являється пристрасть до хвороб і пошуку шляхів їх лікування.

Такі люди абсолютно не вміють перебувати в конфліктній ситуації, вони віддають перевагу «піти у хворобу», сховатися від проблеми. Люди-істерики майстерно маніпулюють близькими, колегами і навіть лікарями. Адже в реальності ніякого захворювання у них немає, але вони досить майстерно придумують і розігрують його.

Ще однією особливістю даного синдрому є ознака «умовної бажаності» хворобливого синдрому: симптоми хвороби досить раціональні, оскільки виникає саме той симптом і тоді, коли це потрібно істерику. А в замін вони отримують таке бажане співчуття, увагу, хтось бере на себе їх обов’язки або виконує вимоги. Такий уявний хворий влаштовує собі цілком зручне життя: його ніхто не турбує, за ним доглядають, від нього нічого не вимагають, оскільки визнають тяжкохворим.

Як чинити з «Мюнхгаузенами»?

Як говорилося вище, уявні хворі можуть «довести» свою хворобу до операції. Якщо ж після операції лікар не виявляє причин для гострого болю, то в наступний «напад» вже застосовуються заходи по зняттю істеричного розладу. Це можуть бути медикаментозні заходи (підвищені дози транквілізаторів, якими досягається заспокоєння). Також ефективна в таких ситуаціях інтенсивна психотерапія, при якій хворий вводиться в гіпнотичний або полугіпнотичний стан та наказом знімається розлад.

Підступність синдрому Мюнхгаузена в тому, що напади можуть повторюватися, якщо не провести тривалого курсу психотерапії.

Однак треба зазначити, що інтенсивний ритм життя без зупинки, хронічне занепокоєння, перевтома, пригнічений стан здатні викликати больові відчуття навіть у здорової людини, а особливо у вразливих людей. Це свого роду функціональний біль, який сигналізує про те, що давно пора змінити спосіб життя. А якщо все залишити на своїх місцях, істерична за характером людина буде намагатися «сховатися в хворобі», щоб втекти від проблем, що потребують вирішення, і знайти турботу, співчуття і любов оточуючих.