Чи небезпечні ультразвук і інфразвук для здоров’я?

Життя людини наповнене багатьма явищами, про вплив яких ми і не замислюємося. Тим не менш, вони існують і впливають на нас. Мова піде про інфразвук і ультразвук.

Інфразвук — це звукові коливання з дуже низькими частотами, яке людське вухо не здатне почути. Ультразвук, навпаки, має дуже високі частоти, але так само не сприймається людським вухом.

Вплив інфразвуку на людський організм

Інфразвук оточує нас в природі — це шум атмосфери, моря і лісу. Джерелом коливань інфразвуку стають грім, вибухи, гарматні постріли.

Французький дослідник Гавро в 60-х роках минулого століття виявив, що інфразвук на певних частотах може викликати в людини почуття тривоги і занепокоєння. Далі були проведені біологічні дослідження впливу інфразвуку на людський організм, в результаті чого з’ясувалося, що кожен з нас дуже чутливий до цього явища. Виявилося, що вплив відбувається не тільки через слух, але навіть через механорецептори шкіри.

Під дією інфразвуку нервові імпульси порушують узгоджену роботу нервової системи, а це викликає запаморочення, нудоту, болі в животі, утруднюється дихання, виникає почуття страху, дзвін у вухах, зменшується гострота зору, а при тривалому впливі може з’явитися кашель, задуха і порушення психіки.

Коливання інфразвуку середньої інтенсивності викликає розлад травлення, порушення серцево-судинної та дихальної системи, а на психіці це може відбитися самим несподіваним чином.

Проте особливо небезпечні коливання високої інтенсивності. Через збіги частот коливань інфразвуку і внутрішніх органів можлива навіть зупинка серця або розрив кровоносних судин, інфразвук частотою 7 Гц смертельний для людського організму.

На суші джерелом інфразвуку можуть бути компресори, двигуни внутрішнього згоряння, транспорт, що працює, промислові кондиціонери.

Ультразвук і здоров’я

На відміну від інфразвуку, ультразвук не так суттєво впливає на людський організм. Сьогодні ми звикли сприймати ультразвук як штучне явище, яке застосовується в медицині. Часто виникає навіть спірне питання, чи небезпечний ультразвук для людського організму. Насправді явище це не настільки штучное Метелики, летючі миші, деякі птахи, риби, дельфіни мають ультразвукові органи чуття, які допомагають їм орієнтуватися в просторі.

Бувають моменти, коли людина чує ультразвук. Наприклад, коли звучить сирена або свисток. Але частіше частота перевищує встановлений природою поріг чутності, в залежності від джерела.

У сучасній медицині ультразвук активно використовується при лікуванні пухлин, нервової системи, хвороб хребта. А в 2006 році канадським вченим вдалося навіть навчитися вирощувати втрачені зуби за допомогою ультразвуку.

Але використання ультразвуку в промисловості в разі потужного випромінювання може завдати шкоди здоров’ю. Контактний вплив ультразвуку менших частот може викликати підвищення температури, відчуття свербежу або поколювання і як наслідок – тимчасове оніміння опроміненої частини тіла. Все залежить від тривалості та інтенсивності впливу ультразвуку.

Згідно з «Санітарними нормами і правилами при роботі на ультразвукових установках», рівень безпечного контактного впливу встановлюється на рівні 110 кГц.

Тварини по-іншому реагують на ультразвук, бо інакше сприймають діапазон частот. Через ультразвук здоров’я тварин не погіршується, так само як не погіршується самопочуття людини.

Захист від шкідливого впливу ультра-та інфразвуку

Як бачимо, різна природа ультразвуку та інфразвуку по-різному впливає на людський організм. Найефективнішим і, можливо, єдиним засобом боротьби з негативним впливом цих природних явищ на людину є зниження їх в джерелі. Вибираючи конструкції, краще зупинятися на малогабаритних машинах більшої жорсткості, тому що конструкції з більшою поверхнею і меншою жорсткістю створюють всі умови для генерації.

Але повністю виключити ці явища з нашого життя неможливо. Ми всі вже не уявляємо свого життя без комп’ютера — джерела ультразвуку та автомобіля — поєднання інфра- та ультразвуку. Тому треба більше знати про техніку, якою ми оточуємо себе.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.